Programma 2024

Inleiding

Beste inwoner van Dendermonde

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen schreven wij hier dat N-VA Dendermonde haar verantwoordelijkheid wilde opnemen vanuit de meerderheid.

De kiezer heeft ons een mandaat gegeven en zes jaar later zijn we fier op wat we in die moeilijke periode (denk aan corona) hebben kunnen realiseren. Vaak projecten die in vorige bestuursperiodes niet van de grond kwamen.

Zo denken we aan de invoering van zone 30 in het centrum, de realisatie van het woonzorgcentrum De Cocon in Baasrode, de opstart van het LDC De 4 Wijzers in Oudegem, 2 hondenlosloopweides, de erkenning van het Nationaal Park Scheldevallei, veiliger schoolomgevingen, realisatie fietssnelwegen, fietsstraten en fietszones, aanpak van knelpunten op gewestwegen, …

In de nieuwe bestuursperiode willen we verder gaan op de ingeslagen weg en werken aan een ‘nog sterker Dendermonde’.

Met onderstaande speerpunten en ons hele programma hopen wij u te overtuigen om straks op 13 oktober uw stem te geven aan N-VA.

 

  • Met de N-VA houden we de investeringsgraad hoog, maar met meer focus op de deelgemeenten.
  • Open ruimte moeten we vrijwaren, een deel van de woonreservegebieden willen we omvormen naar groen, landbouw en zachte recreatie.
  • We bouwen verder aan een gedragen en realistisch mobiliteitsbeleid in deelgemeenten, met nog meer veilige fietslinken.
  • We zetten in op een aangenamer ondernemingsklimaat, want ondernemingen brengen welvaart en tewerkstelling in de stad.      
  • De N-VA gaat voor een strakker veiligheidsbeleid, waarbij meer nieuwe technologie wordt gebruikt om de veiligheid van onze burgers te waarborgen.
  • We hebben meer aandacht voor onze senioren en zorgen dat ze aangepast kunnen wonen in elke deelgemeente.
  • We willen een écht sociaal beleid voeren: zacht voor de kwetsbaren, hard voor wie het systeem misbruikt. De strijd tegen kinderarmoede wordt de komende jaren opnieuw een topprioriteit.
  • Inburgering is voor de N-VA een plicht voor elke nieuwkomer. We verwachten dat ze Nederlands leren en werk zoeken. Wie zich inspant, moet voldoende kansen krijgen. We nemen iedereen mee in onze Vlaamse normen en waarden.
  • We erkennen de gemeenschapsvormende rol van onze jeugd-, sport- en cultuurverenigingen en willen hen blijvend ondersteunen.
  • We voeren een gezinsvriendelijk beleid. We zorgen voor een sterk aanbod van kinderopvang en activiteitenmogelijkheden.

Veilige omgeving

Veiligheid draagt bij tot de kwaliteit van het leven. Voor de N-VA heeft de overheid de plicht de veiligheid van alle burgers te verzekeren en onveiligheid aan te pakken.  Veiligheid is meer dan een goed werkende politie en justitie. Veiligheid vraagt een integrale aanpak waarbij wordt samengewerkt over de verschillende diensten heen. Het sluitstuk van een veilige stad zijn haar inwoners. Zij zijn het vaakst aanwezig op onze straten en pleinen en kunnen dus ook het meeste zien of doen. Als lokaal bestuur willen we op gerichte manier de nodige burgerzin ondersteunen. 

 

  • Aandacht voor een vrijwilligerskorps ter ondersteuning van de lokale brandweer.
  • Integrale aanpak van de veiligheid en technologisch ondersteunde zorg voor een efficiënt preventiebeleid.
  • Inzetten op betere levenskwaliteit in onze wijken.
  • Het stadsbestuur neemt een actieve rol op in de veiligheidsketen.

 

BRANDWEER

 

Dendermonde behoort tot de zone Oost en met de bouw van een nieuwe regiokazerne beschikt onze stad over een degelijke infrastructuur. N-VA blijft voorstander van een vrijwilligersbrandweer en wil die blijvend ondersteunen met adequate apparatuur. Dit vereist een blijvende budgettaire input van de stad, maar ook van alle andere aangesloten gemeenten.

Het aantrekken van voldoende brandweerlui vergt ook een goede promotie van het korps, vandaar dat we een jeugdbrandweer oprichten, met de optie om jongeren reeds warm te maken als vrijwilliger – wij willen verder de optie onderzoeken van een lokaal vrijwilligerskorps dat in geval van lokale calamiteit kan ingezet worden.

Zodoende kunnen bepaalde taken (bijvoorbeeld bij dreigende wateroverlast ) overgelaten worden aan deze vrijwilligers, zodat de brandweer zich kan focussen op de dringende en complexere hulpverlening.

 

POLITIE EN PREVENTIE

 

Veiligheid is zeker een kwestie van ‘meer blauw op straat’, maar ook van burgers die hun verantwoordelijkheid opnemen, voor zichzelf, voor elkaar en samen met anderen. Slechts als gemeenschap kunnen we erin slagen de risico’s op onveiligheid zo veel mogelijk te beperken.

De remedie tegen onveiligheid ligt in de eerste plaats in de aanpak van de voedingsbodem ervan. De N-VA wil dan ook een doeltreffend preventiebeleid op alle vlakken en op alle niveaus: onderwijs, werkgelegenheid, armoedebestrijding, huisvesting en inburgering.

Indien preventie en sensibilisering niet slagen, moeten politie en justitie hun werk kunnen doen. Veiligheid vraagt dan ook een integrale aanpak. De stad speelt daarin een belangrijke rol. Hierbij wil N-VA volop de kaart van de technologie inzetten, na jarenlang aandringen zijn er effectief meer camera’s in onze stad, en wij willen deze trend verder doorzetten.

Burgers ergeren zich terecht aan een minderheid die de regels aan zijn laars lapt, dat kan gaan van asociaal gedrag in schoolomgevingen, overdreven snelheid, het dumpen van zwerfvuil, het negeren van regelgeving fietsstraten, enzovoort.  Aangezien de politie niet overal kan aanwezig zijn, willen we hier ook gebruik maken van nieuwe technologie en waar mogelijk willen we ook Gas-ambtenaren inschakelen.

Er is de afgelopen legislatuur ook geïnvesteerd in extra materiaal voor de politiezone. N-VA pleit ervoor om deze inspanningen verder te zetten. Gezien de criminaliteit gewelddadigere en complexere vormen begint aan te nemen en ook de cybercriminaliteit toeneemt, rijst de vraag naar een betere regionale aanpak. Daarom willen we onderzoeken of een ruimere politiezone niet aan de orde is, zodat meer middelen efficiënter kunnen ingezet worden. Dit is een oefening die reeds heeft plaatsgevonden in de provincie Antwerpen, wij willen deze oefening ook in Oost-Vlaanderen.

 

WIJKWERKING

 

Overlast in al zijn vormen bedreigt vaak de levenskwaliteit in onze wijken. Vandaar dat we blijven inzetten op een degelijke wijkwerking en een goed contact met plaatselijke wijkcomités. Goede en duurzame ingrepen op openbaar domein hangen dus vast met een algemene veiligheid.         N-VA wil daarvoor budget vrijmaken voor deze ingrepen, als voorbeeld op korte termijn denken we hierbij aan de wijk Donckstraat en het Keur Dendermonde.

Via een gerichte campagne roepen we onze inwoners op om te reageren bij elke vorm van discriminatie. De campagne geeft bruikbare tips om goed te reageren zodat de slachtoffers onmiddellijk het signaal krijgen dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt in onze gemeente.  
We organiseren reanimatiecursussen en installeren Automatische Externe Defibrillatoren (AED's) op centrale plaatsen in onze gemeente. 
De wijken leefbaar houden door een goede samenwerking tussen burgers, scholen, politie en een aanwezige wijkagent.

 

HET LOKAAL BESTUUR ALS ACTOR IN DE VEILIGHEIDSKETEN

 

Om de overlast onder controle te houden bakenen we samen met de horeca sfeerzones af, zo weten uitbaters, bewoners en klanten waar ze kunnen feesten en waar rust aan de orde is. 
We pakken het fenomeen van ondermijnende criminaliteit aan. Via data-analyse bepalen we welke bedrijven mogelijks dekmantels zijn voor criminele organisaties. Deze potentiële malafide bedrijven zullen we met de bevoegde diensten grondig onder de loep om zo onze handelszaken te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.  
Gebouwen of braakliggende stukken grond die zware overlast blijven aantrekken kopen we als lokaal bestuur aan om te ontwikkelen en meer levenskwaliteit te bieden.
We laten niet toe dat het openbaar domein en openbare gebouwen worden ingepalmd door groepen overlastplegers. Indien nodig en als laatste optie maken we gebruik van plaats- en toegangsverboden om deze plekken te vrijwaren van overlast. 
We laten het jeugd- en veiligheidsbeleid beter op elkaar aansluiten. De jeugdwerkpartners gaan samenwerken met politie en parket om jongeren te beschermen tegen bedreigingen in hun fysieke en digitale wereld. 

Veilig op weg

Mensen willen zich ontplooien en daar hoort mobiliteit bij. Maar steeds meer bepalen files het verkeer in Vlaanderen en het aantal verkeersdoden is nog altijd hoog.  Op het vlak van mobiliteit blijft verkeersveiligheid dan ook onze topprioriteit.

Elke gewenste verplaatsing kunnen maken op elk gewenst moment, dat is het theoretisch mobiliteitsideaal. In de praktijk is dit niet haalbaar. We moeten rekening houden met een groei van mobiliteit. Maar meer mobiliteit leidt tot minder bereikbaarheid en leefbaarheid, tot een verhoogde kans op ongevallen en negatieve milieueffecten. Het komt er dus op aan de mobiliteit in goede en veilige banen te leiden.

Ons beleid is niet pro of contra een bepaald vervoersmiddel, maar we werken wel verder aan de ‘modal shift‘. Via een betere infrastructuur willen we mensen aanmoedigen om vaker de fiets te nemen en met betere toegankelijke haltes willen we het gebruik van de bus promoten. Verder hebben we ook oog voor de plaats van de voetganger in het verkeer.

De werken aan het station Dendermonde zijn eindelijk gestart. Het station en de omgeving worden vernieuwd. Daar horen ook meteen ruimere en veiligere (afgesloten) fietsenstallingen bij, vooral het beter kunnen stallen van een dure elektrische fiets was en is voor N-VA een essentiële voorwaarde.

Onze speerpunten :

  • Voor de N-VA is de fiets een volwaardig transportmiddel We willen het fietsgebruik dan ook stimuleren, onder andere door het verder aanleggen en promoten van een degelijk en kwaliteitsvol fietspadennetwerk  over ons grondgebied. We hebben reeds een aantal fietszones ingevoerd en hebben ook oversteekplaatsen veiliger gemaakt. Maar veilig fietsverkeer blijft een aandachtspunt en daarom pleiten we ook voor de verder uitbouw van de fietssnelwegen.
  • De N-VA blijft ijveren voor de doortrekking van de N41 die de dorpskernen kan ontlasten en tegelijk onze stad beter bereikbaar maakt.
  • Het ondergronds parkeren in het centrum is uitgebreid en we gaan deze vorm van parkeren ook meer stimuleren bij de burgers. Bij deze reconversie zijn er niet minder parkeerplaatsen dan voorheen.  Natuurlijk blijven we de evolutie inzake parkeren verder opvolgen en daarbij kijken we naar voorbeelden uit vergelijkbare steden.
  • De beloofde veilige en comfortabele fietsoversteek komt er aan Belle Sas.
  • Veilige schoolomgevingen: zowat alle schoolomgevingen zijn aangepakt, de komende legislatuur gaan we verder op de ingeslagen weg met een vervolgtraject.
  • N-VA werkt aan een vlotte verkeersdoorstroming met voldoende mogelijkheden om over te schakelen op andere vervoersmogelijkheden, daarom gaan we volop mee in de ontwikkeling van Hoppinpunten, met overstap van bus of trein op elektrische deelfiets.

 

-        Verkeersveiligheid is onze topprioriteit. Voor voetgangers, fietsers, automobilisten, …

-        Promotie van de fiets met sterke aandacht voor fietssnelwegen, veilige weg naar school, fietsoversteek aan Belle Sas.

-        Inzetten op vlotte doorstroming van het verkeer.

-        Realisatie van het mobiliteitsplan in samenspraak met de bevolking.

-        Aandacht voor voldoende (ondergrondse) parkeerinfrastructuur.

 

ELK VERVOERMIDDEL HEEFT ZIJN PLAATS

 

We streven naar de organisatie van een optimale mix tussen vervoersmiddelen waarbij elk vervoermiddel op zijn sterke punten wordt uitgespeeld. Niet het vervoermiddel, wel de sterkte van het verkeers- en vervoersnetwerk moet de basis worden voor een duurzame mobiliteitsstrategie.

Concreet betekent dit voor de N-VA dat (basis)mobiliteit niet noodzakelijk synoniem is voor openbaar vervoer. Het openbaar vervoer mag er niet zijn ‘in de plaats van’ maar ‘naast’ de voetganger, de fiets en de auto. Capaciteit en doorstroming verbeteren is geen inbreuk op duurzaamheid. In ons model van co-modaliteit geven we meer aandacht aan allerlei mengvormen van vervoersmodi: elektrische fietsen, stadsfietsen, autodelen, belbussen, taxi’s enzovoort.

Openbaar vervoer moet kwaliteitsvol zijn, en  mogelijkheden bieden om te komen tot ‘ combimobiliteit ‘ – zo komen er elektrische deelfietsen in Dendermonde bij diverse hoppinpunten. Ook het aantal deelauto’s breiden we verder uit.

Het is een goede zaak dat in de spits meer bussen rijden en zodoende leerlingen en pendelaars meer mogelijkheden hebben, maar toch zijn er een aantal pijnpunten in het nieuwe vervoersplan van De Lijn. N-VA pleit voor meer flexbussen in deelgemeente Schoonaarde richting Dendermonde, reizigers ondervinden hier problemen. Ook de overgang van bushalte naar perron aan het station is niet optimaal. De perrons van NMBS zijn niet voldoende aangepast om bijvoorbeeld senioren vlot te laten opstappen. Ook vragen we extra halte in de nabijheid van een lokaal dienstencentrum of woonzorgcentrum.

 

 

 

 

VLOTTE EN VEILIGE VERKEERSDOORSTROMING

 

Meten is weten: als lokaal bestuur brengen we de verkeersstromen correct in kaart en op basis van die data kunnen we in samenwerking met de beheerder van de gewestwegen, de politiezone en de burgers een up to date mobiliteitsplan opstellen en bijhouden. Zo kunnen we gerichte beslissingen nemen we op basis van data en niet op basis van perceptie. Mobiliteit moet ingevuld worden naargelang van de noden en de specifieke functies. Zo zetten we bijvoorbeeld voor de vrijetijdsmogelijkheden en scholen in op de fiets, rond de winkelstraten op parkeerinfrastructuur en voetpaden en rond de welzijnsinstellingen eerder op toegankelijke voetpaden. Op de vernieuwde Oude Vest voorzien we extra fietsparking, bij het masterplan van de sportsite Sint-Gillis voorzien we aparte en veilige toegangen voor fietsers, gescheiden van de auto’s.

De invulling van de infrastructuur moet ook aangepast worden aan de publieke ruimte, bijvoorbeeld afgezonderde fietspaden en fietssnelwegen langs drukke routes, vertragende poorteffecten voor wagens richting woonwijken en het centrum en brede voetpaden langs winkelstraten. Ook de snelheid van het wegverkeer moet aangepast zijn aan de context.

Extra verkeersmaatregelen zoals éénrichtingsstraten, zone 30 en dergelijke koppelen we steeds aan infrastructuurwerken en voeren we in na bevraging en participatie van de buurt.

We zetten in op alle vervoersmogelijkheden en dus ook op ‘knooppunten’ voor het overstappen naar verschillende vervoersmogelijkheden. Stations, randparkings en een vlotte mobiliteit daar naartoe vormen hierin een belangrijke schakel.

Wat het station van Dendermonde betreft betekent dit ook dat er blijvend voldoende parkeercapaciteit moet voorzien worden, ook aan de kant van Sint-Gillis.

 

VEILIG NAAR SCHOOL

 

Gedurende de voorbije legislatuur heeft N-VA al veel aandacht besteed aan de veiligheid op de weg. Met de inrichting van fietsstraten en -zones in de schoolomgevingen realiseerden we verbeterde veiligheid. We hadden ook aandacht voor veilige routes naar school, vooral voor fietsers langs de invalswegen van de stad.

Het ruime onderwijsaanbod in het centrum en in de deelgemeenten zorgt bij het begin en het einde van de lesdag telkens weer voor een enorme drukte waar we in het mobiliteitsplan van de stad rekening moeten mee houden. We moeten die drukte dan ook monitoren, zorgen voor verkeersluwe periodes en iedereen sensibiliseren om oog te hebben voor veiligheid. Als dat niet helpt, moet de politie verbaliseren.

Duizenden leerlingen uit andere gemeenten komen in Dendermonde naar school, maar ook meer dan 1.500 Dendermondse kinderen volgen lessen in een andere stad of gemeente. We moeten daarom ook inzetten op het maken van afspraken met De Lijn en met naburige gemeenten. Slechts op die manier is het mogelijk om de intergemeentelijke stroom van leerlingen op te vangen en vlot te verwerken.

 

 

MOBILITEITSPLAN

 

De algemene mobiliteitsprincipes moeten opgebouwd zijn rond bereikbaarheid van het centrum enerzijds, en een vlotte doorstroming van het doorgaand verkeer anderzijds.  Doorgaand verkeer houden we maximaal op de hoofdwegen. Hierdoor ontlasten we de woonstraten. We optimaliseren en evalueren de voorrangsregelingen, de afstelling van de verkeerslichten, de bewegwijzering en de snelheidsremmende maatregelen. In samenspraak met de bewoners ontmoedigen we het sluipverkeer. Samen met de burgers stellen we de probleempunten vast en werken we naar een oplossing, die zowel de rust in de buurten als de vlotte bereikbaarheid van gemeentelijke diensten en handel garandeert. De N-VA gaat de uitdaging aan om de komende jaren deze uitgangspunten concreet uit te werken en uit te voeren.

Het is in het belang van zowel bewoners als ondernemers dat er voldoende, betaalbare parkeermogelijkheden voorzien worden op wandelafstand van het winkelcentrum. Dit is van groot belang voor de verdere commerciële ontwikkeling van de stadskern. Dit hebben we voorzien door de ontwikkeling van een nieuwe ondergrondse parking.

De ervaring heeft aangetoond dat doorlopend overleg met zowel weggebruikers als de middenstand, van groot belang is. N-VA acht voorafgaande consultatie, overleg en betrokkenheid belangrijke elementen in een democratisch besluitvormingsproces. In de uitvoering van een mobiliteitsplan is dat niet anders. De bedenkingen, suggesties en eventuele terughoudendheid van betrokkenen zullen bij voorbaat bevraagd en in rekening gebracht worden.

Een welvarend Dendermonde

Een bloeiende economie is de basis waarop onze welvaart en leefbaarheid gestoeld zijn. Of het nu gaat om de vertrouwde bakker op de hoek, de KMO op het Hoogveld of de grote multinational, ondernemers zijn de motor van onze lokale samenleving.

Helaas worden ondernemingen te vaak gezien als een last in plaats van de drijvende kracht achter werkgelegenheid en innovatie. De N-VA wil hier komaf mee maken!

Samen met de Dendermondse ondernemers willen we een bruisend ondernemersklimaat creëren waar initiatief en creativiteit de boventoon voeren. Daarom moeten we de administratieve rompslomp verminderen en ondernemers ontlasten, zodat ze zich kunnen focussen op hun core business. Om Dendermonde klaar te stomen voor de toekomst moet er geïnvesteerd worden in opleiding en infrastructuur. Daarnaast is een positief imago rond ondernemen absoluut noodzakelijk.

Dendermonde heeft daarom nood aan sterke, gemotiveerde ondernemers. De N-VA staat pal achter hen en wil samen met hen de schouders zetten onder een krachtige, lokale economie!

 

Daarom zijn dit onze speerpunten:

 

  • Onze gemeentelijke troeven nog beter uitspelen om meer investeerders aan te trekken.
  • Continu overleg met ondernemers en middenstand door een digitaal overlegplatform en regelmatige vergaderingen op te zetten.
  • De rol van de centrummanager versterken en uitbreiden: hij moet het aanspreekpunt worden voor alle ondernemers in Dendermonde.
  • De binnenstad aantrekkelijker maken niet alleen door de heraanleg van de Oude Vest, maar ook door allerhande maatregelen die van Dendermonde een goed bereikbare gezellige winkelstad moeten maken.
  • Efficiënter omgaan met bedrijfsruimte, zowel op het vlak van inplanting van bedrijven als op het vlak van bereikbaarheid en verkeersveiligheid.
  • Verdere inspanningen om werklozen een tijdelijke werkervaring aan te bieden en als het even kan een permanente job.

 

 

EEN POSITIEF ONDERNEMERS- EN INVESTERINGSKLIMAAT

 

Ondernemerschap en werkgelegenheid: N-VA kiest voor Dendermonde als bruisende economische hub. Een bloeiend ondernemersklimaat is de levensader van onze stad. Het creëert jobs, stimuleert innovatie en zorgt voor een dynamische economie. N-VA wil van Dendermonde dé hotspot maken voor ondernemers, met een toekomstgerichte visie en concrete acties.

De gemeente als partner, niet als hindernis.

We heroriënteren de gemeentelijke dienstverlening. De focus ligt niet op administratief gemak maar op de noden van de ondernemer. Duidelijke procedures, vlotte vergunningen en een efficiënte ondersteuning zijn cruciaal. Daarvoor analyseren we kritisch onze eigen procedures. Tijd is geld, zowel voor ambtenaren als voor ondernemers. 

We versterken de rol van de centrummanager die fungeert als één centraal aanspreekpunt voor alle ondernemersgerelateerde dossiers. Van vergunningen tot mobiliteit, de centrummanager loodst ondernemers doorheen het administratieve landschap.

We pleiten voor een open en tijdige communicatie over openbare werken. We beperken de hinder en reiken proactief informatie uit over de ondersteunende maatregelen van andere overheden. 

We zien momenteel nog te weinig nieuwe investeringen in onze stad. Heel wat aantrekkingspolen van een stad zijn vaak privé-initiatieven zoals mooie winkels, horeca en vrijetijdsmogelijkheden. Met N-VA zal het stadsbestuur meer ondersteuning geven en overleggen met hen die willen investeren in onze stad.

 

 

Continue dialoog en co-creatie.

N-VA gelooft in een sterke wisselwerking met de lokale economie. We organiseren regelmatige overlegmomenten met ondernemers en middenstandsorganisaties. Zo polsen we naar hun knelpunten, vangen we opportuniteiten op en stemmen we ons beleid af op de realiteit van het terrein.

We betrekken ondernemers actief bij de ontwikkeling van nieuwe projecten en beleidsmaatregelen. Hun expertise en praktijkervaring zijn onmisbaar om een economisch beleid te creëren dat écht werkt.

 

Dendermonde moet een toekomstgerichte broedplaats voor ondernemerschap worden.

N-VA kiest voor een daadkrachtige aanpak die Dendermonde op de kaart zet als een bruisende economische hub. Met een efficiënte ondersteuning, een open dialoog en een toekomstgerichte visie, tillen we samen onze lokale economie naar een hoger niveau.

We investeren in infrastructuur die de mobiliteit en bereikbaarheid voor ondernemers en klanten optimaliseert.

We promoten Dendermonde als een aantrekkelijke vestigingsplaats voor innovatieve starters en scale-ups.

We stimuleren digitale transformatie en e-commerce, waardoor onze lokale economie mee is met de nieuwste trends.

Voor wat de middenstand betreft zal N-VA streven naar nieuwe, trendy zaken. Dit zou moeten lukken in de vernieuwde Oude Vest, een project dat we absoluut willen realiseren en moet daarna doorgetrokken worden naar de Vlasmarkt. Daar eindigt het echter niet. We willen uitdrukkelijk ook verder investeringen in de verschillende deelgemeenten.

In dit perspectief moet ook de zuiveringsgraad in Dendermonde omhoog, dit betekent dat we meer rioolprojecten - scheiding afval- en regenwater - moeten opstarten. 

 

Industrie in Dendermonde.

Met DDS als streekregisseur moeten we meer focussen op economische activiteiten en niet louter diensten aanleveren voor gemeenten. We moeten nadenken over essentiële vragen. Waar mikken we op als regio? Welke startups willen we? Welke sectoren willen we verder ontwikkelen?

N-VA wil absoluut de 'maak-industrie' behouden in Dendermonde, wij willen dat grotere bedrijven een toekomst hebben in onze stad.

Hoogveld I ontwikkelen als state of the art: ecologisch maar met voldoende innovatie.

Hoogveld als industriezone moet meer inzetten op gedeelde activiteiten en opslag.

 

 

AANTREKKELIJKE STADS- EN DORPSKERNEN

N-VA wil van Dendermonde een stad maken waar het bruist van activiteit, met levendige stads- en dorpskernen die toeristen, shoppers en horecabezoekers aantrekken. Kernversterking is daarbij de sleutel: leegstand en verloedering zal worden tegengegaan, de middenklasse en jonge gezinnen worden aangetrokken om in de stad te wonen, en de beperkte ruimte wordt optimaal benut.

We houden de kern bereikbaar voor iedereen. Via een gespreid aanbod van parkeerplaatsen en verkeersluwe straten met fietsenstallingen laten we de bezoekers zelf de keuze hoe ze optimaal van onze kern kunnen genieten. 

N-VA staat voor een heel aantal concrete acties:

  • Historische vestinggordel.
    We herwaarderen de unieke historische vestinggordel van Dendermonde met een mix van wonen, recreëren en ondernemen. Dit schept een  aantrekkelijke leefomgeving en stimuleert toerisme.
  • Streekontwikkeling.
    We zetten in op streekontwikkeling die de lokale economie versterkt. Ondernemers worden begeleid bij de erkenning van streekproducten, waardoor de lokale identiteit en diversiteit gepromoot worden.
  • Duurzame ruimteplanning.
    We benutten de beschikbare ruimte verstandig en duurzaam. Dit betekent onder andere inzetten op groene zones, kwalitatieve mobiliteit en energiezuinige gebouwen.
  • Leefbaarheid en veiligheid.
    We investeren in een propere, veilige en leefbare omgeving. Dit draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de stad voor bewoners en bezoekers.

 

N-VA gelooft in een sterke samenwerking met alle belanghebbenden: bewoners, ondernemers, verenigingen en andere betrokkenen. Door samen te werken, kunnen we Dendermonde omvormen tot een dynamische stad waar iedereen zich thuis voelt.

 

WERK IN EIGEN STREEK

N-VA Dendermonde streeft naar meer werkgelegenheid in de eigen regio. Dit beleid heeft tal van voordelen:

  • Minder pendelverlies.
  • Werknemers besparen tijd en energie door te werken in Dendermonde.
  • Lokale gemeenschapsvorming.
  • Werk in de eigen streek bevordert de lokale economie en sociale contacten.
  • Verminderde verkeersstromen.
  • Minder pendelaars betekent minder drukte op de wegen, wat de mobiliteit ten goede komt.

 

De mogelijkheden om in Dendermonde tewerkstelling te creëren zijn echter beperkt. De beschikbare industrieterreinen raken vol en er is een tekort aan vrije ruimte voor nieuwe bedrijven. N-VA zal deze uitdagingen aanpakken:

  • Pooling van bufferzones.
  • De verplichte groene zones rond bedrijven kunnen gebundeld worden tot één gemeenschappelijke buffer.
  • Uitbreiding van de tertiaire sector.
  • Nieuwe projecten, zoals de ontwikkeling van de stationsbuurt, creëren kansen voor de tertiaire sector.
  • Ondersteuning van lokale projecten.
  • N-VA wil lokale projecten in de sociale economie (groendienst, klusjesdienst OCMW, kringwinkels) ten volle ondersteunen.

 

RECHTEN EN PLICHTEN VOOR WERKZOEKENDEN

Daarnaast pleit N-VA voor een gezond evenwicht tussen rechten en plichten voor werkzoekenden. We garanderen een intensieve begeleiding en opleiding, het opzetten van mogelijkheden voor tijdelijke werkervaringen in lokale tewerkstellingsprojecten. Tegelijkertijd verwachten we van werkzoekenden dat ze positief reageren op passende jobaanbiedingen.

De sociale economie kan hier een belangrijke rol spelen door opleiding en werk te bieden aan laaggeschoolden en langdurig werkzoekenden. N-VA is echter geen voorstander van extra gesubsidieerde jobs bij de lokale overheid of van verdringing van de private markt.

N-VA pleit ook voor een lokaal actieplan om sociale fraude te bestrijden. Dit kan via samenwerking tussen het lokaal bestuur, de VDAB en de lokale politie.

Samenleven

N-VA wil een gemeenschap die toekomstkansen biedt aan elk van onze inwoners. Het doel is een samenleving waarin mensen van diverse achtergronden niet naast elkaar leven in gescheiden maatschappelijke segmenten, maar samen even in een geïntegreerde gemeenschap die etnische, culturele en religieuze breuklijnen kan overspannen. Nieuwkomers nodigen we uit om actief aan onze samenleving te participeren als buurtbewoner, Dendermondenaar, Vlaming en Europeaan.

We maken nieuwe inwoners wegwijs in de stad en responsabiliseren hen als burger. Nieuwkomers dragen zelf de verantwoordelijkheid voor het volbrengen van hun integratietraject. Daarom verwachten we ook inspanningen om zich vertrouwd te maken met hun nieuwe thuis en met de lokale cultuur en tradities, waarden en normen. Deelname aan taal- en inburgeringstrajecten is een vereiste voor anderstalige nieuwkomers.

De Dendermondse dichter Prudens Van Duyse wist het twee eeuwen geleden al: de taal is gans het volk. Wie geen Nederlands spreekt, maakt amper kans op een job, neemt niet op gelijke manier deel aan het verenigingsleven, kan weinig beginnen op een oudercontact en ondervindt moeilijkheden in de communicatie met buren. Zonder taalkennis kan men niet ten volle participeren aan de samenleving. Daarom geldt het verwerven van de Nederlandse taal als hoeksteen van het integratiebeleid. Bijgevolg is taalverwerving meer dan een vrijblijvende vraag: het is een noodzaak en een plicht voor iedereen die hier een leven wil opbouwen. Voor nieuwkomers is het Nederlands de taal van hun toekomst. N-VA wil inzetten op een integraal en ambitieus taalbeleid.

Vanuit dit perspectief heeft N-VA de voorbije zes jaar al heel wat gerealiseerd:

  • we hebben het aanbod aan leermomenten en oefenkansen Nederlands uitgebreid en gebundeld in een folder die we meegeven met elke anderstalige nieuwkomer;
  • een nieuw taalkader verzekert de Nederlandstalige dienstverlening aan de loketten van het lokaal bestuur en stipuleert de voorwaarden waaronder hiervan uitzonderlijk kan afgeweken worden;
  • voor gezinnen met andere thuistalen organiseren we succesvolle taalkampen Nederlands om te vermijden dat de schoolvakanties zich vertalen in een taal- en leerachterstand;
  • we voerden een retributie in op verblijfskaarten;
  • het gebruik van het Nederlands is voortaan een verplichte voorwaarde in elk subsidiereglement van het hele lokaal bestuur;
  • in Dammen-Vlotgras, Serbos en Hof ten Rode zijn 3 buurthuizen opgericht.

 

  • Iedereen is verantwoordelijk voor de eigen leefgemeenschap.
  • De kennis van het Nederlands is essentieel.
  • Versterking van het lokaal onthaalbeleid.
  • We willen een stad op mensenmaat.
  • Ondersteuning van de wijkwerking.

 

Uiteraard willen we verder gaan op de ingeslagen weg:

  • we versterken het lokaal onthaalbeleid met oog op snellere deelname aan de samenleving en de arbeidsmarkt;
  • onze lokale winkeliers nodigen we vrijblijvend uit om in te stappen in een traject van taalpromotie;
  • we garanderen de ideologische en levensbeschouwelijke neutraliteit aan alle stadsloketten;
  • we onderzoeken de mogelijkheid tot het aanbieden van dialectlessen aan wie zorg verstrekt aan onze ouderen;
  • verenigingen en wijken ondersteunen en betrekken we bij culturele activiteiten georganiseerd door onze cultuurdiensten;
  • UiTpas nog meer integreren binnen al onze stadsdiensten, verenigingen, partners en scholen;
  • we willen van de bibliotheek nog meer een plek maken die mensen samenbrengt en waar we via leessessies en het praatcafé laagdrempelige impulsen kunnen geven naar uitdieping van digitale kennis.

 

 

OMGEVING

 

Onderzoek naar aanleiding van de woonvisie heeft aangetoond dat grote bijkomende woonontwikkelingen niet meteen aan de orde zijn. Ook gaf een bevraging aan dat de Dendermondenaar vooral een stad ‘op mensenmaat‘ wil en niet de grote uitbreiding wenst via extra projecten die groene ruimte innemen.

Dendermonde telt op dit ogenblik nog een aantal woonreservegebieden die niet aangesneden zijn, het is wenselijk om daarvan een aantal te behouden maar ook om een aantal om te vormen naar blijvende open ruimte, groen, zachte recreatie én landbouw. N-VA wil dit onderzoeken en procedures opstarten.

De woonvisie blijft uiteraard van kracht en blijft de leidraad als gewenste beleidsmatige ontwikkeling. Waar nodig, blijven we renovatie aanmoedigen en stimuleren.

Gezinnen

ONDERWIJS

 

Dendermonde is een scholenstad. Voor de N-VA is een sterk lokaal onderwijs van groot belang. We doen dit onder andere door in te zetten op het optimaal benutten van de schoolinfrastructuur. Als kloppend hart van de samenleving draagt de school bij tot het versterken van het sociale en lokale weefsel.

  • Multi-inzetbare scholen: we zetten actief in op het multifunctioneel gebruik van schoolinfrastructuur.
  • We voeren een actief taalbeleid Nederlands en zetten in op het en gebruik van het Nederlands met de ouders.
  • We nemen een regierol op en zorgen voor een sterk aanbod van opvangsplaatsen en activiteitenmogelijkehden.

 

Gebruik van schoolinfrastructuur.

In overleg met de scholen willen we de schoolinfrastructuur benutten door die na de openingsuren van de scholen open te stellen voor lokale verenigingen. Op die manier spelen de scholen, nog meer dan nu, een belangrijke rol bij het versterken van het lokale sociale weefsel. optimaal wordt doen dit onder andere door in te zetten op het optimaal benutten van de schoolinfrastructuur. Als kloppend hart van de samenleving draagt de school bij tot het versterken van het sociale en lokale weefsel.

 

 

 

Schoolstages bij de stad

Leerlingen uit de studierichtingen technisch en beroepsonderwijs moeten in hun opleiding ook stages lopen. Zij doen dat nu al in kindercrèches, rusthuizen en het basisonderwijs en presteren daarbij zeer goed in echte werksituaties. De stad kan deze samenwerking verder faciliteren en de uitbreiding ervan stimuleren, niet enkel in de zachte, maar ook in de harde sectoren. Ook binnen de cultuur en sport, twee sectoren bij uitstek gericht op een versterking van het sociale weefsel, zijn ongetwijfeld opportuniteiten te vinden.

 

Flankerend onderwijs

De stad moet ook haar rol opnemen als lokale onderwijsregisseur en dit doen door een sterk flankerend onderwijsbeleid:

  • een actief taalbeleid Nederlands voeren voor alle inwoners door laagdrempelige initiatieven te nemen of leesbevorderingsprogramma’s te ondersteunen, en taalachterstand wegwerken door taalbaden te organiseren en verder in te zetten op zomerscholen;
  • het Nederlands gebruiken in de communicatie met de ouders;
  • preventieve aanpak tegen alcoholaankoop en -gebruik van minderjarigen tijdens (middag)pauzes;
  • zorgen voor de organisaties van huiswerkbegeleiding en opvoedingsondersteuning;
  • zorgen voor verkeersveilige schoolomgevingen;
  • in het kader van de spijbelproblematiek kan een stedelijke “onderwijsregisseur” in samenwerking met de scholen een belangrijke rol spelen bij het beperken van desinteresse en problematisch gedrag van jongeren;
  • een integraal beleid voeren rond jeugd, vrije tijd, sport en cultuur en op die manier de maatschappelijke betrokkenheid stimuleren en het sociaal weefsel versterken;
  • in overleg met de onderwijsnetten wordt er gestreefd naar een zo breed mogelijk opleidingsaanbod dat ook afgestemd is op de noden van het bedrijfsleven.

 

KINDEROPVANG

 

Als brede gezinspartij staat N-VA voor een kindvriendelijk gezinsbeleid dat rekening moet houden met de veranderende gezinsrealiteit zoals een stijgend aantal eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen en ouders van hetzelfde geslacht.

Voor ouders is het steeds moeilijker om gezin en werk te combineren. Jonge gezinnen zijn vandaag haast verplicht om met twee te gaan werken om rond te komen en de aankoop van een bescheiden woning te financieren. De zorg voor de kinderen is net daarom geen evidentie, zeker niet omdat de kinderen meer dan ooit buitenschoolse activiteiten hebben. De mogelijkheid om gezin en arbeid te combineren moet geoptimaliseerd worden.

Via het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) biedt de Vlaamse Overheid een hefboom om werk te maken van sterke lokale vrijetijdskansen voor kinderen en jongeren. De stad kan en moet de regiorol opnemen en zorgen voor een sterk aanbod aan betaalbare opvangplaatsen en activiteitenmogelijkheden.

Met N-VA in het bestuur hebben wij de voorbije legislatuur de dienstverlening in het ‘Huis van het Kind’ verder uitgebouwd, zowel voor gezins- als opvoedingsondersteuning. We organiseerden daar ook een Lokaal Loket Kinderopvang om ouders bij te staan in de zoektocht naar opvangplaatsen voor hun kinderen, zodat ouders een overzicht krijgen van alle beschikbare plaatsen.
 

Er blijft nog voldoende te doen en we pleiten dan ook voor:

  • Werk maken van een sterker geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang, waarbij we privé-initiatieven aanmoedigen en ook samenwerking met verenigingen maximale kansen bieden.
  • Actief op zoek gaan naar private partners voor de uitbouw van kinderopvang in onze stad. We gaan daarvoor ook gesprekken aan met de grote werkgevers in onze stad en stimuleren hen om opvanginitiatieven te ontwikkelen gericht op de kinderen van hun personeelsleden.
  • We stemmen gemeentelijke opvanginitiatieven zo maximaal mogelijk af op de effectieve noden van ouders. Flexibele opvanguren voor zowel de jongste als de oudere leeftijden zijn hier van belang, zowel voor buitenschoolse kinderopvang als voor vakantieopvang. Tweeverdieners hebben er geen baat bij dat ze hun kleuter na een halve dag al moeten afhalen op een vakantiekamp.
  • Sterk inzet op de werving van vrijwilligers voor de georganiseerde speelpleinwerking en stedelijke opvanginitiatieven.
  • Wegwerken van de drempels voor deelname van gezinnen aan het rijke vrijetijdsleven van de stad. Organisaties en initiatieven die werken met lokale subsidies worden door de stad, zijn verplicht om het UiTPAS-kansentarief te integreren.

Vrije tijd

Van onze stad een gemeenschap maken is voor de N-VA de echte uitdaging. Wat mensen in hun vrije tijd doen, kan perfect bijdragen tot de versterking van de sociale cohesie. Denk daarbij aan het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, de buurt- en wijkwerking en de jeugdwerking maar daarnaast ook aan het culturele en sportieve aanbod in de gemeente. Allemaal ideale en noodzakelijke elementen om mensen bij elkaar te brengen en hun banden te versterken.

Uiteraard kan dat best gebeuren door bij alle culturele activiteiten voldoende oog te hebben voor de mogelijkheden die daarbij ontstaan om een bijdrage te leveren in de versterking van de kennis van het Nederlands. Voor heel wat inwoners van onze stad blijft het ook belangrijk om administratieve informatie niet enkel digitaal maar ook op papier ter beschikking te hebben.

Ook binnen vrije tijd dient er rekening gehouden te worden met mensen met een beperking. Als N-VA werken wij aan een drempelvrije gemeente

 

  • Beleving van de vrije tijd versterkt de sociale cohesie.
  • Dienstverlening uitbreiden via het cultuurloket.
  • Investeren in lokaal talent.
  • We brengen ons eigen ‘toeristisch verhaal’ door toerisme te verbinden met cultuur, erfgoed en natuur.
  • We werken aan een masterplan sportinfrastructuur voor een inclusieve sportbeleving.

 

CULTUUR

 

Voor N-VA moet een cultuurbeleid gemeenschapsvormend zijn en dus moet cultuur

  • dicht bij de mensen staan;
  • complementair zijn met het aanbod in de ruimere regio;
  • een dynamische wisselwerking hebben tussen erfgoed en vernieuwing.

Cultuur beleven is veel meer dan vrijblijvend plezier. Cultuur geeft vorm aan onze kijk op het leven en de maatschappij en is daardoor verrijkend voor de hele samenleving. Op die manier werkt cultuur verbindend. N-VA wil zich dan ook blijvend inzetten voor een krachtig en ambitieus cultuurbeleid.

Via het goed werkend cultuurloket willen we:

  • onze dienstverlening uitbreiden om verenigingen wegwijs te maken in de wereld  van subsidies, ondersteuningsmogelijkheden en culturele vormingen;
  • verder inzetten op de amateurkunsten en de lokale kunstenaars;
  • ateliers en toonruimtes aanbieden aan kunstenaars en muzikanten;
  • verenigingen de kans geven om  lokaal te gaan samenwerken en om zich te tonen in een degelijke infrastructuur;
  • bij dit alles constant aandacht hebben voor de kwetsbare doelgroepen.

Om onze vrije tijd nog beter en zinvoller te kunnen besteden denken wij aan:

  • kunstenaarsplekken waar men samen artistiek kan bezig zijn;
  • samenwerking tussen amateurkunstorganisaties, kunstacademies en scholen;
  • realisatie van een evenementenhal op ons grondgebied zodat grote groepen niet langer moeten uitwijken naar gemeenten met een grotere zaalcapaciteit;
  • verder ontwikkelen van een cultuursite aan Bastion V;
  • gebruik van de digitale verenigingengids nog meer promoten;
  • verenigingen in de kijker zetten en op regelmatige basis een podium bieden;
  • in de geest van Rosse Buurten de verenigingen en wijken blijven ondersteunen en betrekken bij culturele activiteiten;
  • ‘toegankelijk’ maken van gebouwen blijft meer dan ooit een prioriteit. Voor sommige gebouwen is dit onmogelijk en moeten we zorgen voor een duurzaam alternatief. Het virtueel museum, dat onlangs in onze Rosbeiaardstad werd gelanceerd, kan hier een oplossing bieden;
  • verder inzetten op een ruim aanbod voor scholen, zowel in onze musea en cultuurhuis als in academies en bibliotheek;
  • realiseren van een Ros Beiaard belevingscentrum om de geschiedenis en de beleving van onze grootste trots levendig te houden.

 

 

TOERISME

 

Met onze Ros Beiaardommegang, Katuit, het belfort, het begijnhof, ons industrieel en cultuur-historisch erfgoed bezit Dendermonde bijzonder veel troeven om een toeristische parel te zijn.

 

N-VA wil dan ook nog meer inzetten op een sterk toeristisch imago. Vanuit onze eigen sterktes maken we een toeristisch ontwikkelingsplan en zetten in op de herkenbaarheid en eigenheid van wat Dendermonde is. We verbinden toerisme met cultuur, erfgoed en natuur en brengen zo ons eigen ‘toeristisch verhaal’.

 

Wij plannen de realisatie van een onthaalcentrum voor bezoekers aan het natuurpark Scheldeland. Dendermonde moet er een toegangspoort voor zijn.

 

Naast de historische eigenheid promoten we ook onze streekproducten. Onze stad staat nu al op de kaart binnen de eigen regio maar we kijken verder en verbinden horeca met toerisme. We voorzien een laagdrempelig aanbod, met een goed uitgebouwd wandel- en fietsaanbod en zetten in op echte beleving.

 

SPORT

 

N-VA gaat voor een kwalitatief sportbeleid voor iedereen. Wij pleiten er daarom ook voor om ‘sport’ te benoemen als ‘prioritair beleid’ en uit te spreken dat sport echt wel belangrijk is in onze stad omdat sport mensen intens samenbrengt.

 Daarom zijn de kernideeën van onze visie:

 

Inclusief.
Sport is erg belangrijk als sociaal bindweefsel. We zetten in op maximale toegankelijkheid, een sterk sportbeleid laat niemand achter.

Breed gedragen, kwaliteitsvol en professioneel.
We zetten ook in op de ondersteuning van opleidingen tot sportcoaches. 

Infrastructureel top.

  • Daarom investeren we in gemeentelijke sportinfrastructuur.
  • We ondersteunen sportverenigingen in hun eigen investeringen.
  • We zetten in op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden voor bovenlokale sportinfrastructuur.
  • We hebben oog voor nieuwe sportvormen.
  • Sporten en aanzetten tot beweging als bouwsteen voor een gezondere gemeente
    - We zetten in op sport op school en sport op het werk om zo veel mogelijk mensen in beweging te brengen.
    - We zorgen ervoor dat er voldoende aanzetten zijn tot bewegen in de publieke ruimte.

 

Masterplan sportinfrastructuur

Onze sportinfrastructuur ligt her en der verspreid over het centrum en de deelgemeenten. Geregeld moeten we investeren in onze gebouwen en daarom heeft Dendermonde nood aan een globale visie met betrekking tot sportinfrastructuur. Dat masterplan moet ons toelaten om doelgerichte keuzes te maken qua investeringen. Daarbij is het bijzonder belangrijk om de wensen en behoeften van de clubs én van de individuele sporter in kaart te brengen en te verzoenen.

Er sporten op dit moment meer mensen ongebonden dan in clubverband. In ons masterplan moet er dan ook voldoende aandacht zijn voor hen en moeten er dus budgetvriendelijke en kleinschalige investeringen gebeuren om wandelaars, lopers en fietsers outdoor uit te dagen. In dat opzicht denken we bijvoorbeeld aan Strava Challenge, outdoor lockers, outdoor fitnesstoestellen, Finse piste, …

Op ons grondgebied worden ook een aantal kerken aan de eredienst onttrokken. Samen met de burgerlijke en kerkelijke verantwoordelijken en binnen de bestaande reglementering moeten we nakijken of er daarbij geen gebouwen zijn die in aanmerking komen om een herbestemming te krijgen in functie van populaire sporttakken als dans en gevechtsporten.

 

Bredere sportclubondersteuning

De stad Dendermonde moet nog meer optreden als sportclubondersteuner door verenigingen actief bij elkaar te zetten en hen ervaringen te laten uitwisselen rond topics als sponsoring, vrijwilligersbeleid en communicatie.

Zo kunnen we sportclubs (basketbal, dans, tennis, padel, voetbalverenigingen, …) bij elkaar brengen om te bekijken waar samenwerking mogelijk is inzake groepsaankopen, gemeenschappelijke organisatie, fusie, …

 

Sport stimuleren we nog meer door:

  • nieuwe sporten te initiëren, liefst sporten die nog niet in Dendermonde aanwezig zijn. Na de lessenreeks kan de organisatie dan verder begeleid worden door een vereniging zoals ook met Hockey DMD is gebeurd.
  • aandacht te hebben voor specifieke doelgroepen die moeilijk tot bewegen en sporten komen en daarvoor een aanbod uitwerken. We denken daarbij bijvoorbeeld aan eenzame senioren, volwassenen met jonge kinderen, mensen in kans armoede …..

Welzijn

N-VA wil meebouwen aan een zorgzaam Dendermonde waar mensen in hun eigen buurt en wijk oog hebben voor elkaar en voor hun gemeenschap. Er zijn heel wat sociale noden, op vlak van armoede, ouderenzorg, vereenzaming, zelfredzaamheid, …. Het lokaal bestuur draagt de verantwoordelijkheid om samen met partners uit het middenveld, de semipublieke en de private sectoren een sterk en warm kader te voorzien. Toch kan de overheid niet alles doen. Daarom trachten we onze inwoners zelf te stimuleren om op hun eigen manier en op kleine schaal bij te springen voor elkaar, vanuit een solidair burgerschap. Kleine gebaren zoals de boodschappen doen of vuilzakken buitenzetten voor een bejaarde buur zijn van onschatbare waarde in de vorming van een warme en hechte gemeenschap. De welzijnsinstellingen van het lokaal bestuur, met de lokale dienstencentra op kop, spelen een trekkende rol om deze buurtzorg te stimuleren. Het reguliere zorgaanbod vangt grotere noden op, waarbij het lokaal bestuur het aanbod van assistentiewoningen en woonzorg aanvult waar nodig.

Ook in het lokale armoedebeleid kunnen stad en OCMW niet alles zelf. De samenwerking met de talrijke armoedepartners in Dendermonde is cruciaal. Door maximaal complementair te werken met respect voor ieders autonomie, houden we een gezamenlijke focus. Zo kunnen we nog doelgerichter werken in de strijd tegen armoede. De aanwezigheid van tal van armoede- en middenveldpartners is een zegen voor het lokale sociale beleid. Armoede manifesteert zich op elk levensdomein, waardoor we ook op elk domein moeten werken. Het einddoel van het lokale sociale beleid is de mensen de controle laten (her)winnen over hun eigen leven, hun eigenwaarde te versterken, en hen toe te leiden naar de arbeidsmarkt zodat ze ook financieel onafhankelijk worden. We zijn streng maar rechtvaardig: wie vooruit wil in het leven verdient steun. Wie kan werken maar dit niet wil, moet niet de vruchten plukken van andermans werk en verliest de uitkering.

 

-        We ondersteunen samenwerking in functie van een sterke en warme lokale gemeenschap.

-        De strijd tegen kinderarmoede is een topprioriteit.

-        Aandacht voor laagdrempelig taalgebruik, zowel digitaal als op papier.

-        Samenwerkingen met Dendermondse ondernemingen voor tewerkstelling in zorgtrajecten met begeleiding.

-        We zoeken een nieuwe locatie voor het succesvolle sociaal restaurant TVORK.

-        Opschaling van het woonpatrimonium aan de hedendaagse noden.

 

Vanuit het lokaal bestuur heeft N-VA reeds intens ingezet op:

ARMOEDEBELEID

 

  • hervorming van de sociale subsidies en het buurtopbouwwerk met nieuwe buurthuizen in de wijken Donk, Serbos en Hof Ten Rode;
  • samenwerkingsakkoord met de Tondeldoos, de VDAB om mensen sneller naar werk toe te leiden en CAW rond partnergeweld;
  • Project Buurtsport in Vlotgras-Dammen;
  • terbeschikkingstelling van laptops voor kinderen en steunmaatregelen voor energiefacturen in de coronaperiode;
  • Actieplan Armoede met het sociale middenveld;
  • Operatie Jonggeluk voor geestelijk welzijn bij de jeugd en klapstanden met buurtbabbels;
  • uitbreiding van de Uitpas aan Kansentarief ;
  • inschakeling van 3 brugfiguren in de scholen om gezinnen in armoede toe te leiden;
  • opstart van de fietsbibliotheek, digitale rechtenverkenner, digipunt.

 

HUISVESTING

 

  • nieuw toewijsreglement met een sterkere voorrang voor Dendermondenaren in de Dendermondse sociale woningen;
  • hervorming renovatiepremies tot project wijkgebonden renovaties en deelname noodkoopfonds;
  • aanpak sociale huisvestingsfraude, met onderzoeken naar buitenlandse eigendommen;
  • deelname aan het fonds ter bestrijding van uithuiszetting.

 

ZORG

 

  • bouw van het nieuwe rusthuis De Cocon in Baasrode, grootste investering ooit;
  • bouw van nieuwe assistentiewoningen in Baasrode;
  • hervorming van de thuiszorgdienst;
  • opstart van het LDC De Vier Wijzers met oa dorpsrestaurant in Appels, Mespelare, Oudegem, Schoonaarde;
  • opstart van nieuw dak voor het Aymonshof ;
  • overname van Hof Ter Boonwijk geregeld, zodat ook Sint-Gillis op termijn een nieuw rusthuis krijgt;
  • engagementsverklaring dementie + ‘Zuurstof voor dementie’;
  • belrondes van de 70-plussers dankzij de vrijwilligers van de telefoonkring;
  • rolstoeltoegankelijkheid van tientallen winkels en horecazaken dankzij het project Hellende en Bellende Vlakken van de Welzijnsraad.

 

We willen niet op onze lauweren rusten en hebben nog heel wat werk op de plank. Met N-VA in het volgende lokaal bestuur gaan we verder op de ingeslagen weg:

We voeren de plannen uit voor de nieuwbouw van het nieuwe lokaal dienstencentrum De Vier Wijzers, dat de uitvalsbasis wordt voor de sociale dienst- en hulpverlening in Oudegem, Appels, Mespelare en Schoonaarde.

De openbare diensten moeten nog meer aandacht schenken aan duidelijke, verstaanbare taal in de schriftelijke communicatie. Een laagdrempelig taalgebruik verzekert dat iedereen mee is. We nemen ook gas terug in de omschakeling naar alleen maar digitale communicatie: ook papier blijft belangrijk. Vanzelfsprekend gebeurt dit alles in het Nederlands.

De sociale zekerheid is een te star systeem van criteria die niet meer aangepast zijn aan de familiale realiteit van vandaag. Terwijl sommige ontvangers van een leefloon het erg moeilijk hebben, zijn er gezinnen die leeflonen cumuleren en die in verhouding tot hun noden overgefinancierd worden en dit willen we tegengaan.

Het aantal mensen in sociale begeleiding is gegroeid, en ook werkende alleenstaanden komen steeds vaker aankloppen aan het sociaal huis. Wie haar of zijn best doet om financieel op eigen benen te staan door te werken, verdient alle steun. Wie werk zoekt, ondersteunen we zo goed mogelijk via de VDAB of via onze eigen leerwerkplaatsen en statuut artikel 60. Het wordt belangrijk dat we mensen tijdens een leertraject ook ervaring kunnen laten opdoen in de private sector. Daarom zetten we samenwerkingen op met Dendermondse ondernemingen voor tewerkstelling in zorgtrajecten met begeleiding. Wie kan werken maar hier geen aantoonbare inspanningen voor levert, verliest de uitkering.

We moedigen verenigingen, sportclubs en vrijetijdsactiviteiten aan om gebruik te maken van de Uitpas aan kansentarief. Het best rollen we dit uit over het hele vrijetijdsbeleid.

We onderzoeken de verplaatsing van de budgetmeter naar een publieke locatie die niet gebonden is aan openingsuren.

We zetten het buurtopbouwwerk met de buurtpunten verder, net als het project Brugfiguren in het onderwijs.

Bij stopzetting van collectieve schuldenregeling voorzien we een warme overdracht tussen de schuldenbemiddelaar en de cliënt. Indien nodig bieden we budgethulpverlening aan.

Ons sociaal restaurant TVORK wordt slachtoffer van haar eigen succes en barst uit haar voegen. Er is nood aan nieuwe huisvesting. In afwachting daarvan schrappen we de korting voor verhoogde tegemoetkoming voor mensen die niet in Dendermonde of deelgemeenten wonen. Zo verzekeren we de toegang voor de doelgroep waarvoor het sociaal restaurant bedoeld is, namelijk de mensen uit Dendermonde die het financieel moeilijker hebben.

Na jaren van diepgaande hervormingen in de sociale huisvesting, merken we de nood aan stabiliteit in de sector. De focus van de sociale huisvesting moet blijven liggen op de kwaliteit van het woonaanbod, met opschaling van het woonpatrimonium aan de hedendaagse noden. We starten geen projecten op van grootschalige nieuwe sociale woonwijken. In de plaats daarvan zien we een groeimarge voor de versterking van het aanbod via onderverhuur, die beter verspreid kan worden over het grondgebied en zo de sociale cohesie beter dient. We waarderen Stek92 als partner bij de reconversie van het stedelijk patrimonium. 

Gezonde omgeving

We weten het allemaal: we moeten de CO2-uitstoot verminderen, afval vermijden, bezuinigen op het energieverbruik… we weten wat we moeten doen en er liggen heel wat plannen klaar. In de nieuwe legislatuur wil N-VA tot actie overgaan opdat we achteraf niet duurder uitvallen of erger nog, tot de vaststelling moeten komen dat onze doelstellingen niet meer haalbaar zijn.

 

N-VA blijft gaan voor het behoud van de bestaande open ruimte. In het verleden werden op ons grondgebied diverse verkavelingen gerealiseerd die daar onvoldoende aandacht voor hadden. Daardoor klonk bij de bevolking steeds luider de vraag naar een leefbare stad met voldoende groen en open ruimte. N-VA blijft die weg bewandelen en is een waarborg voor behoud van onze mooie open landschappen. 

 

We staan voor enorme uitdagingen voor ons leefmilieu: toenemende vervuiling, de gevolgen van de klimaatverandering en de achteruitgang van onze biodiversiteit. Om daaraan het hoofd te bieden moeten we emissies vooral aanpakken waar het een structureel verschil zal maken: de bron.

 

Het N-VA-principe is duidelijk: de vervuiler betaalt. Wie zuinig en duurzaam omgaat met land, water, energie en materialen moet gestimuleerd worden. Wie uitstoot, loost of ontbost moet de werkelijke milieukost dragen.

 

De tijd gaat snel en 2030 is niet meer veraf en de doelstellingen die zijn opgenomen in het Burgemeestersconvenant zijn duidelijk: de uitstoot met 40 % reduceren ten opzichte van 2011. N-VA Dendermonde is ambitieus, maar ook realistisch. Op de weg om onze ambities te realiseren en willen we de leefomgeving voor onze burgers verbeteren én ervoor zorgen dat bedrijven concurrentieel blijven.

 

Om dit te realiseren moeten we niet alleen voldoende ambitie hebben maar ook getuigen van politieke daadkracht. We gaan dan ook concreet aan de slag met wat vandaag haalbaar en betaalbaar is, we schalen op wat goed werkt en versnellen waar kansen liggen om in 2030 ons doel te bereiken. Maar we kijken ook verder naar hoe klimaatneutraliteit Dendermonde er in 2050 kan uitzien. Dat vereist engagementen en maatregelen die één legislatuur overstijgen. Toch moeten we nu verder gaan op de ingeslagen weg om structurele langetermijneffecten te behalen die het ware verschil zullen maken voor de generaties na ons.

 

Zuivere lucht, proper water en meer bos… de Dendermondenaar vraagt uiteindelijk niet teveel en rekent daarvoor in grote mate op zijn lokaal bestuur. We verbeteren de kwaliteit van ons leefmilieu om het leefbaar te houden met minder hinder, onze gemeente te vergroenen, onze woonomgeving aantrekkelijker te maken en de biodiversiteit te versterken, zowel in de stad als op het platteland. Zo zijn we beter gewapend tegen de effecten van de klimaatverandering. 

 

Als lokaal bestuur beschikken we over de hefbomen om de mobiliteit en het energieverbruik te sturen. We hebben impact op het afvalbeheer en hebben zeggenschap over hinderlijke activiteiten. We moeten echter allemaal beseffen dat de zorg voor het klimaat een verantwoordelijkheid is van iedere burger. Als lokaal bestuur willen wij het voorbeeld geven maar daarnaast willen we – zonder betutteling – elke burger stimuleren en betrekken bij ons beleid.

 

  • De pastorietuin van Schoonaarde omvormen tot een groene ontmoetingsruimte.
  • We verbinden groenzones en zorgen voor begroeiing met inheemse planten
  • We zorgen voor een goed uitgedokterd groenbeheer.
  • We maken gebruik van de energiecoöperaties om de gemeentelijke daken voor zonne-energie te gebruiken.
  • In samenwerking met lokale organisaties nemen we initiatieven inzake dierenwelzijn.
  • We gebruiken onze communicatiekanalen en netwerken om zoveel mogelijk burgers bij de klimaatreflex te betrekken. 

 

Daarom willen we acties ontwikkelen binnen alle facetten van ons omgevingsbeleid:

 

GROEN

 

Groene recreatiezones

We zijn trots dat we de voorgestelde groene recreatiezones in de deelgemeenten konden realiseren. Enkel Schoonaarde mist nog een fijne, veilige plaats om te vertoeven. Wij stellen voor om van de pastorietuin een groene ontmoetingsruimte te maken waar ook evenementen kunnen plaats vinden en mensen elkaar echt kunnen ontmoeten.

 

Wij willen het principe van voedselbossen in realiteit omzetten bij het onderhoud van bestaande groene recreatieve zones en de aanleg van nieuwe, bijvoorbeeld op school- en IBO-terreinen, maar ook bij de LDC’s en de RVT’s. Daarvoor verlenen we alle steun aan andere spelers die onze open ruimte komen versterken zowel overheden zoals ANB als het middenveld (Natuurpunt, Bosgroepen, Regionale Landschappen…). Op die manier willen we locaties realiseren waar bezoekers het hele jaar door niet enkel kunnen genieten van de rustgevende groene omgeving, maar ook van de vruchten die de planten ons kunnen geven. Dan denken we niet enkel aan bessen en kruiden, maar ook aan lokale fruitboomvariëteiten. Kent u nog “paddepeirkes”, “alvoestappelkes”, “schoupmuilkes” of “graavellekes”? Dit is levend erfgoed dat we op die manier in ere willen houden.

 

Iedereen en overal groen

Door onze samenleving te vergroenen versterken we onze biodiversiteit (meer verwildering, minder onderhoud), verbeteren we de leefbaarheid van de hele buurt en zijn we minder kwetsbaar voor droogte en hittestress.

Ook hier heeft de stad een belangrijke voorbeeldfunctie. Uiteraard blijven we de typisch rood-witte beplanting behouden, maar daarnaast moet er bij de aanplanting van openbare groene percelen maximaal gebruikt gemaalt worden op (varianten) van inheemse planten, in combinatie met de directe aanwezigheid van nest- en rustmogelijkheden voor foeragerende dieren.

We verbinden de verschillende groenzones en corridors en maken daarvoor optimaal gebruik van het openbaar domein. Op die manier kunnen we de aansluiting realiseren van de stad met het platteland. Ons groenplan maakt overzichtelijk wat we hebben en waar we naartoe willen.

Wanneer we het groenbeheer bekijken, kunnen we uiteraard het maai- en bermbeheer niet ontzien. We voeren een ecologisch groenbeleid en versterken de biodiversiteit, we voorzien voldoende natuurlijk groen in elke buurt, we herstellen en onderhouden het landschap en de verschillende ecosystemen. Naast het deelnemen aan jaarlijkse acties zoals “Maai-mei-niet”, willen we ook inzetten op een correct en goed uitgewerkt maaibeheer. Dit in overleg met verschillende partners en met inspraak van de bevolking. Zo is het uiteraard nodig dat de bermen van drukke wegen vaker gemaaid worden dan die van rustige wegen. Voor bermen en plantsoenen opteren we voor inheemse bomen, struiken en kruiden. Daarnaast pleiten we ook voor een onderhoudsarme inrichting van wegkanten, plantsoenen, oevers, kerkhoven etc.


Daarnaast is een goed uitgedokterd groenbeheer van de meer landelijke delen van onze gemeente van groot belang. Hierbij willen we ten volle inzetten op een goede samenwerking met onze landbouwers en met de lokale afdeling van Natuurpunt. Enkel op die manier kunnen we tot mooie resultaten komen. De lokale landbouw kan bijvoorbeeld nog meer betrokken worden bij het beheer van akker-, weide- en roofvogels.

 

Het overgrote deel van de lokale landbouw gebeurt in poldergebied. Hier mogen we de kans op een goed waterbeheer zeker niet laten liggen. De aanwezige grachten verdienen een goed beheer. 

 

In de verschillende deelgemeenten moeten we ruimte voorzien om verwildering toe te staan. Daar waar de mens de natuur meer met rust laat, krijgen we ideale omgevingen voor het aantrekken van vogelsoorten zoals de ijsvogel, roerdomp of zelfs een kwak. Eens deze locaties een zeker evenwicht hebben bereikt, krijgen ze ook een geweldige educatieve functie  en kunnen ze gebruikt worden als vaste plaatsen binnen biotoopstudies. Niet enkel voor leerlingen van de lokale scholen, maar ook voor bezoekers van het Nationaal Park Scheldevallei. We moeten de uitrol van dit park koesteren en het via de wandel- en fietsknooppunten verbinden met lokaal toerisme en de biotoopstudiegebieden.

 

In het kader van ons groenbeheer mogen we de invloed van invasieve exoten zeker niet onderschatten. Die zetten immers een grote druk op onze natuur en uiteindelijk ook op onze landbouw en economie. Een goed uitgewerkt plan van aanpak is hier aan de orde, waarbij een samenwerking met erkende organisaties en instanties, maar ook met de lokale bevolking van belang is.

 

 

 

 

DUURZAAMHEID

 

 

Voor N-VA blijft duurzaamheid een belangrijk punt. De zorg voor het klimaat mag dan wel een individuele verantwoordelijkheid zijn, maar als lokaal bestuur moeten we hierin onze verantwoordelijkheid opnemen en beseffen dat sensibiliseren enorm belangrijk is. Daarnaast moeten we zelf ook altijd het voorbeeld geven met onze eigen gebouwen en diensten, vloot en openbaar domein. Dit deden we in het verleden al door te beslissen dat alle straatverlichting tegen 2028 zal vervangen worden door ledlampen. Ook binnen de openbare gebouwen is hier nog veel mogelijk.

 

We brengen de potentiële zones voor hernieuwbare energie in kaart en maken werk van een stimulerend beleid. Zo hoeven we minder te stoken en zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. We bepalen voor onszelf een doel op vlak van hernieuwbare energie en maken gebruik van de energiecoöperaties om de gemeentelijke daken voor zonne-energie te gebruiken en stroom te delen via energiegemeenschappen.

 

Daarnaast blijven we als stad inzetten op de motivering van inwoners om hun woningen zo klimaatneutraal mogelijk te maken. Maar ook kleine dingen kunnen helpen om uitstoot en afval te beperken. Daarbij denken we aan het gebruik van gerecycleerd papier voor schriftelijke communicatie, het hergebruik van materiaal op de stadsdiensten zoals blocnotes, schriftjes en zelfs kalenders gemaakt uit papier met druk- en snijfouten.

 

 

 

DIERENWELZIJN

 

Wij zijn bijzonder fier op wat hierin al bereikt is, zo denken we in het bijzonder aan de hondenlosloopweides in verschillende deelgemeentes, de ondersteuning van de week van de bij en de realisatie van de Nacht van de Uil. We willen ook blijven inzetten op de controle van de zwerfkatten binnen het Dendermonds grondgebied. Verwilderde katten steriliseren we, gesocialiseerde zwerfkatten en reeds gedomesticeerde achtergelaten huiskatten verdienen hun ‘gouden mandje’.  We promoten en ondersteunen hierbij uiteraard het reeds bestaande lokale initiatief ‘De Dendermondse Zwervertjes’. We realiseren het initiatief voederpassen en natuurlijk moedigen we de samenwerking tussen politie en lokale initiatieven aan om de opgelegde regelgeving stipt uit te voeren.

 

Maar dierenwelzijn stopt niet bij huis- en neerhofdieren. Ook wilde dieren verdienen onze aandacht en zorg. Zo willen we initiatieven zoals het V.O.C. in Malderen niet enkel promoten, maar ook ondersteunen. We kunnen de biodiversiteit zelf ook een handje helpen. Dieren zoals mussen, vleermuizen, gierzwaluwen, .. kennen hun plek in bebouwde zones en kunnen we helpen door nestkasten en dergelijke in te bouwen bij nieuwbouw of verbouwingen.

Ook de IBO-afdelingen, LDC’s en RVT’s kunnen hierbij inspringen. Zo nestelen mezen maar al te graag in leuk versierde nestkasten en vinden bijen en andere insecten snel hun weg naar insectenhotels.

 

Deze locaties, maar ook de Begijnhofsite, kunnen we inzetten voor de uitbouw van een lokaal levend erfgoed zoals de Dendermondse eend en het Wit van Dendermonde.

In combinatie met de aanwezigheid van oude lokale peer- en appelsoorten, kunnen we zo een brug slaan naar de lokale cultuur. We willen maximaal inzetten op het behoud van ons levend patrimonium.

 

 

COMMUNICATIE

 

Een belangrijke rode draad die al deze onderwerpen verbindt, is een duidelijke en eenduidige communicatie. Als lokaal bestuur moeten we onze communicatiekanalen en netwerken gebruiken om zoveel mogelijk burgers bij de klimaatreflex te betrekken (scholen, verenigingen, sociale huurders, middenstand, buurt- en wijkplatformen, landbouw…). We steunen dan ook initiatieven met een goed verhaal van onderuit, en zonder betutteling. Als we onvoldoende communiceren groeit er alleen maar onbegrip en gaan de vooropgestelde doelen verloren.

Een fit bestuur

N-VA in het lokaal bestuur staat voor een verstandig bestuur dat de belangen van haar inwoners centraal stelt en zorgt dat haar eigen werking ten dienste staat van de burgers. N-VA gelooft daarvoor in een sterke en onafhankelijke gemeentelijke administratie met verantwoordelijke ambtenaren.

We staan we voor een verantwoordelijk financieel beheer. Door te zorgen voor een gezonde financiële situatie kunnen we blijven investeren in belangrijke projecten en diensten zonder de schuldenberg te laten ontsporen.  

Een lokaal bestuur kan pas goed werken als het kan rekenen op deskundige medewerkers. Met een modern personeelsbeleid willen we deze krachten behouden en er ook nieuwe vinden. Dit houdt in dat we goede medewerkers gaan belonen maar ook afscheid durven nemen van mensen waar we geen zinvolle taken meer voor hebben. Personeel is nu eenmaal duur en als N-VA willen we de middelen ten volle inzetten ten dienste van onze inwoners. 

Tot slot heeft Dendermonde nood aan een betrouwbare dienstverlening. Het optimaliseren van de dienstverlening kan niet meer zonder verdere digitalisering. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat dit niet zonder risico is. Als N-VA beklemtonen we dan ook de nood aan cyberbeveiliging om de privacy van de burgers te garanderen. Tevens moeten we ervoor zorgen dat we ook burgers kunnen bereiken die niet digitaal actief zijn én dat ook zij ons kunnen bereiken.

N-VA wil dus duidelijk focussen op onze kerntaken en op die manier van Dendermonde nog meer de motor maken van de lokale en regionale ontwikkeling. Door onze unieke positie en brede waaier aan verantwoordelijkheden dragen wij bij aan een sterk en dynamisch Vlaanderen.

 

 

  • We kijken na in welke dossiers schaalvergroting via intergemeentelijke samenwerking voordelen biedt op vlak van expertise, middelen en personeel
  • We maken een kosten-batenanalyse van alle gemeentebelastingen.
  • We investeren in een performante administratie en een betrouwbare dienstverlening.
  • We zetten in op de professionalisering van onze N-VA-gemeenteraadsleden.

 

AANDACHT VOOR HET LOKALE EN HET REGIONALE

 

Bovenlokale beleidsvoering inzake:

  • Ruimtelijke ordening: coördinatie van de ruimtelijke ontwikkeling in de regio, met aandacht voor mobiliteit, economie, en leefmilieu.
  • Economie: stimuleren van economische groei en ontwikkeling, met focus op lokale bedrijvigheid en innovatie.
  • Welzijn: ondersteuning van sociale en culturele voorzieningen, met aandacht voor onderwijs, gezondheidszorg, en welzijnszorg.
  • Milieu: behoud en ontwikkeling van het natuurlijke milieu, met focus op duurzaamheid en klimaatadaptatie.

 

Ondersteuning van lokale acties

  • Expertise: inzetten op advisering en begeleiding bij complexe beleidsdossiers.
  • Financiering: subsidies en cofinanciering voor lokale projecten.
  • Infrastructuur: beheer van bovenlokale infrastructuur, zoals wegen, fietspaden, en waterwegen.

 

Aanjagen van regionale ontwikkeling

  • Opstellen van visies en plannen voor de toekomst van de regio.
  • Initiëren en coördineren van regionale projecten.
  • Samenwerking met diverse belanghebbenden, zoals private partners, middenveld en burgers.

 

VERANTWOORDELIJK FINANCIEEL BEHEER

 

Bij het begin van de legislatuur organiseren we uitgaventoetsingen. We lijsten elke significante uitgave, subsidie en premie op en toetsen die aan het oorspronkelijke doel. Zo kunnen we bij het opstellen van het nieuwe meerjarenplan elke euro zo efficiënt en effectief mogelijk besteden. 

 

We bekijken alle gemeentebelastingen en schaffen ‘pestbelastingen’ af waar meer tijd, geld en energie van de ambtenaren in kruipen dan ze opbrengen.   

 

We gebruiken de gemeentebelastingen als sturende kracht om andere beleidsdoelstellingen te ondersteunen. Hierbij denken we o.a. aan:

  • de leegstandstaks;
  • de belasting op nachtwinkels of hinderlijke bedrijven.

 

Dienstverlening moet niet noodzakelijk gebeuren op het niveau van Dendermonde alleen. Waar mogelijk kijken we over de gemeentegrenzen om via samenwerkingen onze inwoners de beste dienstverlening te geven aan de beste prijs. 

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING

 

Gemeentelijke besturen worden vandaag geconfronteerd met steeds complexere beleidsdomeinen. Door samen te werken met andere gemeenten, kunnen we in goed overwogen dossiers onze krachten bundelen en slagvaardiger optreden. Na een kosten-baten-analyse kan schaalvergroting via intergemeentelijke samenwerking voordelen bieden op vlak van expertise, middelen en personeel.

Intergemeentelijke samenwerking is geen nieuw fenomeen. We zien het al op verschillende domeinen, zoals afvalverwerking, sociale huisvesting, streekontwikkeling, bibliotheekwerking en archeologische erfgoedzorg. De voordelen van deze samenwerkingen zijn duidelijk: ze creëren een efficiëntere werking door bundeling van taken en verantwoordelijkheden.

Intergemeentelijke samenwerking beperkt zich niet langer tot de uitvoering van beleid. Steeds vaker worden belangrijke beleidskeuzes inzake milieu, veiligheid en andere domeinen voorbereid en ontwikkeld binnen samenwerkingsverbanden. Dit verschuift de verantwoordelijkheid van de lokale gemeenteraad naar een supra-lokaal niveau.

Deze verschuiving van bevoegdheden vraagt om een versterking van de democratische controle. De gemeenteraden moeten de diverse samenwerkingsverbanden regelmatig en nauwgezet opvolgen en de bestaande instrumenten voor informatieverstrekking en controle optimaal benutten.

Voor beleidsdomeinen die niet gedelegeerd worden, stelt N-VA voor om een tweemaandelijks overleg te organiseren met de besturen van omliggende gemeenten. Dit bevordert de dialoog en samenwerking rond dossiers die de gemeentegrenzen overstijgen, zoals de doortrekking van de N41 of de bouw van windmolens.

 

BETROKKEN STADSPERSONEEL

 

Het gemeentepersoneel van Dendermonde doet uitstekend werk en verdient daar veel respect voor. N-VA waardeert hun harde werk en toewijding aan de stad en haar inwoners.

Om de dienstverlening aan de burger te optimaliseren, wil N-VA de administratie versterken. Dit kan door:

Investeringen in professionele middelen: moderne software, computers en andere tools om efficiënter te werken.

Een modern personeelsbeleid.

  • We willen ervaring gemakkelijker laten meetellen, evenwaardig aan een diploma.
  • We maken gebruik van onze lokale autonomie om een aantrekkelijker loonpakket op te stellen voor knelpuntvacatures. 
  • Voor toekomstige aanwervingen zetten we in op contractuele aanstellingen, dit kan onze stad de flexibiliteit geven die nodig is om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. 
  • Digitalisering en automatisering: processen optimaliseren door moderne technologieën te gebruiken.
  • Intensievere communicatie met de burger: digitale tools en toepassingen inzetten om de burger beter te betrekken. Maar ook beschikbaar zijn voor burgers die niet digivaardig zijn.
  • Aangepaste opleidingen: kansen bieden om vaardigheden te ontwikkelen en te blijven leren en dus voluit gaan voor een actief bijscholingsbeleid
  • Budgethouderschap: personeelsleden meer verantwoordelijkheid geven over hun budget.

Een goede samenwerking tussen de gemeenteraad, het college en de administratie is cruciaal. N-VA staat voor:

  • Open dialoog: regelmatige overlegmomenten om ideeën en suggesties te bespreken.
  • Efficiënt gebruik van belastinggeld: elke euro verantwoord besteden.
  • Betrekken van het gemeentepersoneel: N-VA wil de expertise en ervaring van het gemeentepersoneel benutten om de dienstverlening van de stad aan de burgers nog beter te maken.

 

BETROUWBARE DIENSTVERLENING

 

  • We zetten volop in cyberveiligheid! Onze gemeente verwerkt grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van onze inwoners. We moeten die dan ook zo goed mogelijk beschermen.  
  • Via een verdere digitalisering van ons burgerloket en onze stadswinkel blijven we investeren in een vlottere dienstverlening.  
  • Voor de interne werking van ons lokaal bestuur willen we investeren in een centralisatie van de gegevens. Hierdoor is er minder papierwerk voor inwoners en ondernemers en kunnen aanvragen vlotter behandeld worden.

 

DE GEMEENTERAAD/ SPIL VAN DE LOKALE DEMOCRATIE MENWERKING

 

De gemeenteraad is het kloppende hart van onze lokale democratie. Als afspiegeling van de diverse visies en bekommernissen binnen de bevolking, draagt de raad de verantwoordelijkheid om het welzijn van de burgers te bevorderen. Via het democratisch proces organiseren we een globaal en samenhangend beleid.

Een sterke lokale democratie staat of valt met een sterke gemeenteraad. De raad vervult een cruciale rol als tegengewicht voor het college van burgemeester en schepenen, maar ook ten aanzien van andere instanties die mee het gemeentelijk beleid vormgeven, zoals verzelfstandigde agentschappen en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Om hun rol volwaardig te kunnen opnemen, is het essentieel dat gemeenteraadsleden de nodige instrumenten kennen en gebruiken. N-VA wil in elk geval zijn eigen raadsleden verder ondersteunen met workshops en seminariewerking.

N-VA wil dat de gemeenteraad zich bezighoudt met zijn kerntaken:

  • De raad controleert de werking van het schepencollege en evalueert de uitvoering van het beleid.
  • De raad beslist over de grote lijnen van het gemeentelijk beleid en keurt de begroting goed.
  • De raad, die een afspiegeling moet zijn van de diversiteit binnen de bevolking, behartigt de belangen van de burgers en fungeert als klankbord voor hun ideeën en bekommernissen. De raadsleden moeten dan ook gemakkelijk bereikbaar zijn voor de burgers en hen steunen met advies.
  • De raad houdt toezicht op de werking van verzelfstandigde agentschappen en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Een sterke gemeenteraad moet over de nodige middelen en ondersteuning beschikken om zijn taken optimaal te kunnen uitvoeren. Bovendien moet de werking van de raad transparant en toegankelijk zijn voor de burger.

Voor N-VA zal de rol van de gemeenteraad de komende jaren alleen maar belangrijker worden. In een steeds complexere samenleving is het cruciaal dat de lokale democratie sterk staat. Door te investeren in een sterke gemeenteraad, investeren we in de toekomst van onze stad.