U bent hier
SCHEPENCOLLEGE - Spandoek tegen alcoholmisbruik
Bij de Dendermondse jeugddienst komen regelmatig vragen van inwoners binnen rond controle op alcoholgebruik door en van jongeren op fuiven. "Bij wet is het immers verboden om alcohol te schenken aan min-zestienjarigen en sterke drank aan min-achttienjarigen" zegt schepen van Jeugd Marius Meremans (N-VA). "Maar daarop controleren is blijkbaar niet altijd zo simpel. Daarom hebben we beslist dat de jeugddienst, in samenwerking met de jeugdraad, zal meewerken om alcoholmisbruik op fuiven tegen te gaan." De jeugdraad en jeugddienst van Dendermonde voeren een gericht beleid naar de Dendermondse jongeren en jeugdverenigingen. "We maken daarin duidelijk dat overmatig gebruik van alcohol zeer schadelijke gevolgen met zich meebrengt", zegt jeugdconsulente Ellen De Grauwe. "Jongeren zijn nu eenmaal een erg kwetsbare groep. Daarom is ook preventie belangrijk, om hen weerbaar te maken tegenover alcohol en andere genotsmiddelen."
Sensibiliseringsprojecten zijn dan ook geen overbodige luxe. Zo organiseerde Aulam, het overkoepelend samenwerkingsverband van jeugddiensten uit de regio, al een infomoment voor alle organisatoren voor fuiven. De wetgeving werd er haarfijn uitgelegd. Op de algemene vergadering van de Dendermondse jeugdraad kwam ook al een controleur van Tabak en Alcohol langs om uit te leggen waar ze aandacht aan schenken. "Onze organisatoren krijgen zo hulpmiddelen aangereikt die ze kunnen gebruiken om fuiven goed te organiseren. Zo zijn ze zelf ook beschermd en kunnen ze ervoor zorgen dat min-zestienjarigen minder makkelijk alcohol kunnen krijgen op een fuif", zegt De Grauwe. "De controledienst Tabak en Alcohol gaat de jongste tijd immers vaak op pad om na te gaan of de wet wel wordt gevolgd. Blijkt dat niet, dan krijgen de organisatoren een boete."
De jeugddienst voorziet ook een reuzegrote banner met de duidelijke info rond de alcoholwet op. "Die mogen organisatoren vrij gebruiken bij fuiven", benadrukt schepen Meremans. "Er zijn ook diverse bandjes in verschillende kleuren voor handen. Die kunnen uitgedeeld worden aan de bezoekers van een fuif, met een bepaalde kleur per leeftijdsgroep. Op die manier kan de organisator een onderscheid maken tussen wie wie alcohol mag drinken en wie niet. Door die bandjes via de jeugddienst gratis ter beschikking te stellen, wordt ervoor gezorgd dat op alle fuiven dezelfde kleur gehanteerd wordt. Dat is overzichtelijker."