SCHEPENCOLLEGE - Groot feest in stad voor jarige spoorlijn

Op 7 november 2011

"We werken hiervoor samen met de NMBS, het station van Dendermonde en Wichelen en Wetteren. Dit erfgoedluik krijgt zo een regionaal tintje." De stedelijke diensten zijn volgens Meremans al bezig met de voorbereidingen van diverse manifestaties.

 "Er komt een tentoonstelling in onze musea. Via panelen op diverse locaties worden de vroegere stationnetjes van de deelgemeenten in herinnering gebracht. In het station te Dendermonde zijn oude en hedendaagse foto's en plannen te bewonderen. Er komt ook een poëtische samenwerking met de afdeling literaire creatie van onze academie."

De treingebruiker en pendelaar worden niet vergeten. Een commissie van de kindergemeenteraad zal werken rond het station en er komt een project rond mobiliteit en transport. Er zijn plannen voor de uitgave van een speciale postzegel en een speciale krant. Het hoogtepunt van de viering vindt op 15 april plaats. "We hopen die dag een echte oude stoomtrein te laten rijden. Dit evenement wordt gecombineerd met een kermis en attracties van einde 19de eeuw en begin 20ste eeuw." Meremans hoopt dat de koning en andere prominenten uit het verleden de stad met een bezoek vereren. Ook "De vrienden van de stoomtrein Dendermonde-Puurs" staan in het spotlicht. Zij dragen zorg voor het mobiel erfgoed in de regio.

Voor Marius Meremans is er een persoonlijke band met de spoorwegen. "Mijn voorvaderen verhuisden vanuit het Pajottenland naar Sint-Gillis net vanwege het werk bij de 'ijzeren weg'. Het spoor trok veel mensen uit andere regio's aan. Het station was en is belangrijk voor de toekomst van Dendermonde. Meer dan 5000 mensen nemen er dagelijks de trein. We hopen dat de plannen voor het station én zijn omgeving snel kunnen gerealiseerd worden. Een gemoderniseerd station is belangrijk voor onze stad. Op een halfuur kan je naar Brussel of Gent reizen. Ook andere steden zijn vlot bereikbaar. Die sterke troef moet Dendermonde behouden."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is