Voorontwerp ‘Oude Briel’ krijgt onvoldoende van N-VA

Op 24 juni 2013

N-VA is ervan overtuigd dat een opwaardering van de Briel een positief effect kan hebben op Baasrode en omgeving.  Na de voorstelling van het huidige voorontwerp ‘Oude Briel’ menen wij echter dat dit plan nefast is voor Baasrode.

Grote impact leefbaarheid

Bart Nobels, N-VA-gemeenteraadslid: “N-VA heeft als enige partij gewacht tot er voldoende gegevens bekend gemaakt werden om zich uit te spreken over het project “Oude Briel.”  N-VA beseft dat Vlaanderen nood heeft aan watergebonden bedrijfsterreinen.  Maar het ontwerp  in zijn huidige vorm heeft een enorme impact op de leefbaarheid en mobiliteit van een groot gedeelte van Baasrode.  

Niet alleen in de wijk den Briel, maar ook in de Mandekensstraat, Fabriekstraat,  de Provinciale Baan en hun zijstraten zullen de bewoners en bedrijven getroffen worden.   

In dit voorontwerp (MER) worden de bewoners van de N17 geconfronteerd met nog extra verkeer.   Bovendien plant men voorsorteerstroken dicht tegen enkele woningen op de Provinciale Baan.

Hoewel er eerst de schijn werd gewekt dat dit project geen gevolgen zou teweegbrengen ten westen van de Fabrieksstraat, moeten wij nu vaststellen dat er toch grote structurele ingrepen gepland worden: zo wordt de Steenkaai op korte termijn verbonden met de Reihagenstraat, die op sommige plaatsen verbreed wordt.

Op lange termijn - en dus niet onmiddellijk een oplossing voor het mobiliteitsprobleem - komt er een parallelweg met de Mandekensstraat ten noorden van de spoorweg vanaf de Reihagenstraat tot aan de N41. Hierdoor zitten de huizen aan de Baasroodse kant van de Mandekensstraat uiteindelijk ingesloten tussen twee straten.

Gebrek aan sociale begeleiding

Bart Nobels: “Er gaat zoveel geld naar dit project maar er wordt nauwelijks ruimte voorzien  voor sociale begeleiding.  Men zou van de stad kunnen verwachten dat ze zorgen voor de nodige omkadering en dat ze ijveren bij de hogere instanties voor de nodige budgetten.”

Tegenstrijdigheden

Annemie Demuyt,  provincieraadslid N-VA: “Het is verwonderlijk dat het plan deze structurele maatregelen voorlegt en toch vermeldt dat er maar een verwaarloosbare impact zal zijn op de verkeersdrukte. Zeker omdat alle partijen van in het begin gezegd hebben dat er geen laad- en loskade kan komen zonder dat er een oplossing is voor het mobiliteitsprobleem. Wij vrezen dan ook dat het voorgelegde plan zal leiden tot een verkeersinfarct op de nu al zo drukke N17.

Bovendien vond ik bij het doornemen van de plannen een boel tegenstrijdigheden en onjuiste gegevens.”  

Het voorontwerp dat nu voorligt zal nog grondig dienen te worden herwerkt tot een leefbaar rendabel economisch project alvorens dit voor N-VA eventueel aanvaardbaar is. N-VA is bereid om constructief mee te werken aan een leefbaar en duurzaam alternatief.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is