Volkswelzijn steekt Serbosblokken in nieuw kleedje: “Nieuwe daken en opgefriste gevels”

Op 5 mei 2021
Serbosblokken

De appartemensgebouwen in de Boonwijk in Sint-Gillis-Dendermonde, gekend als de ‘Serbosblokken’, krijgen over afzienbare tijd een nieuw kleedje. Sociale huisvestingsmaatschappij Volkswelzijn plant een renovatie van de gevels en daken. De schotelantennes op de daken verdwijnen.

Het project heeft flink wat voeten in de aarde gehad en er ging een serieuze tijd van voorbereidingen aan vooraf, maar nu is de kogel door de kerk: na de bouwvakantie dit jaar starten de gevel- en dakwerken aan de Serbosblokken. “Alle daken worden vervangen door nieuwe en voorzien van geïsoleerde dakbedekking”, zegt directeur van Volkswelzijn Carine Verhelst. “Ook de gevelbekleding van de flatgebouwen Serbosstraat 1 en 2 wordt volledig vernieuwd. De gevels van de flatgebouwen 3, 4 en 5 krijgen dan weer een fris kleurtje met een nieuwe laag verf.”

De werken zijn voor Volkswelzijn aanzet om haar beleid rond het toewijzen van flat aan huurders in deze wijk te wijzigen. “Dit is de grootste sociale woonwijk van Volkswelzijn”, zegt voorzitter Hilde Raman. “192 gezinnen zijn hier gehuisvest. Van oudsher kregen mensen van buitenlandse herkomst een flat in blok 5, omdat die als enige in de wijk was uitgerust met een schotelantenne. Zo konden zij televisiekanalen uit hun thuisland blijven ontvangen. Maar bij de vernieuwing van de daken is het nu ook aangewezen dat de schotelantennes verdwijnen. Die zijn trouwens toch overbodig geworden door de opmars van digitale televisie. In overleg met de huurders gaan we op zoek naar alternatieven voor hen. Gevolg daarvan is dat we voortaan ook geen scheiding meer zullen hebben van huurders met en zonder een migratieachtergrond. Dat zorgt voor een gezonde sociale mix die samenleven en integratie bevordert.”

(Bron: Het Laatste Nieuws 05/05/2021)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is