Vervallen station Schoonaarde blijft nog tot 2023 onaangeroerd

Op 24 oktober 2019
Tomas Roggeman aan Schoonaarde station

Het station van Schoonaarde zal nog minstens 5 jaar blijven vervallen. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Kamerlid en Dendermonds Schepen Tomas Roggeman (N-VA). “Het is onvoorstelbaar dat dit beschermd monument minstens 19 jaar moet leegstaan voordat NMBS en Infrabel in actie schieten,” stelt Roggeman.

Het stationsgebouw van Schoonaarde werd op 1 juli 2004 gesloten en is sindsdien ontoegankelijk voor publiek. Het gebouw biedt onderdak aan enkele seininstallaties van Infrabel. Na 15 jaar leegstand is verval ingetreden: het gebouw verloedert en een zijdak is ingestort. In het verleden lieten Infrabel en NMBS al weten dat het station onverkoopbaar zou zijn tot 2018. Uit de parlementaire vraag blijkt dat hier nog minstens vijf jaar bij komt. 

“Totaal onaanvaardbaar” vindt kamerlid Tomas Roggeman (N-VA). “Als de spoorbedrijven hier niet meer willen investeren, is dat spijtig. Maar dan moeten ze hun eigendom ofwel verkopen ofwel onderhouden. Nu organiseren ze eigenhandig verkrotting in een dorpscentrum. In een beschermd monument nota bene.
Dat moet je als particulier ook niet proberen. Ik zal deze situatie in Brussel blijven aankaarten en opkomen tegen de verloedering in Schoonaarde en in andere dorpscentra.”

In afwachting van ingrepen aan het stationsgebouw, neemt de stad Dendermonde alvast de parking onder handen. Deze werken starten binnen enkele weken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is