Veiligheidsstudie brandweer Oudegem wordt geheim gehouden

Op 4 mei 2016, over deze onderwerpen: Brandweer, Oudegem

Burgemeester Piet Buyse houdt cruciale informatie achter over het belang van de brandweerpost Oudegem voor de veiligheid. Gemeenteraadslid Tomas Roggeman (N-VA) vraagt dat alle documenten publiek gemaakt wordt: "Informatie die extreem belangrijk is voor de veiligheid van duizenden mensen wordt bewust verzwegen. Waarom?"

Op een persconferentie kondigde burgemeester Buyse aan dat hij de brandweerpost van Oudegem wil laten afschaffen. Maar die beslissing wordt genomen in twijfelachtige omstandigheden. Want de brandweerzone onderzocht vorig jaar de noodzaak van de post voor de veiligheid. De resultaten van dat onderzoek werden minstens 2 keer gepresenteerd aan de burgemeester. Maar op de persconferentie werden ze verzwegen, en de conclusies worden geheim gehouden voor het publiek.

"De technische commissie van Zone Oost heeft berekend of de brandweer van Oudegem voor de veiligheid noodzakelijk is of niet. Dit is extreem belangrijke informatie. Maar de Zone weigert deze gegevens bekend te maken. Aanvragen tot inzage blijven onbeantwoord" zegt gemeenteraadslid Tomas Roggeman (N-VA). "Zelfs de brandweermannen van Oudegem mogen deze studie niet zien. En op zijn persconferentie presenteerde de burgemeester de risicometing uit 2012 in plaats van de nieuwe doorlichting. Nochtans kent hij het nieuwe onderzoek, want het werd aan hem gepresenteerd in de zoneraad".

Veiligheid eerst

"Deze gegevens zijn extreem belangrijk voor de beslissing over de toekomst van de brandweerpost, maar blijkbaar mag niemand ze zien" zegt Roggeman. "Nochtans is die geheimhouding is in strijd met de openbaarheid van bestuur. Elke burger zou inzage moeten krijgen. Maar nog veel erger: men houdt bewust gegevens achter die cruciaal zijn voor de brandveiligheid van duizenden mensen. Waarom?"

Voor N-VA heeft de bevolking recht op informatie over haar veiligheid. “Vandaag weet zelfs de gemeenteraad niks. Wij vragen dat alle documenten openbaar gemaakt worden. Bovendien is het dringend tijd dat we hierover een debat voeren en dat ook de brandweermannen gehoord worden.”

 

Tomas Roggeman

0472 890 396

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is