Veiligheid achteruit door afschaffing brandweer Oudegem

Op 22 juni 2016, over deze onderwerpen: Brandweer, Oudegem

Eerste hulp komt later: wachttijd bij brand 16 tot 20 minuten

 

Als de brandweer van Oudegem verdwijnt, moeten de bewoners langer dan een kwartier wachten op hulp uit Dendermonde. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Gemeenteraadslid Tomas Roggeman (N-VA): "Dit bewijst wat wij al een maand zeggen: de afschaffing van de Oudegemse brandweer is niet verantwoord." Toch willen de brandweerzone en burgemeester Buyse doorgaan met de afschaffing: zij zwakken de veiligheidseisen af.

Het bewijs is geleverd: de brandweer van Dendermonde kan de veiligheid in Oudegem en Mespelare niet garanderen binnen de vereiste 12 tot 13 minuten. Berekeningen tonen dat ze 16 minuten nodig hebben om ter plekke te komen bij brand in Oudegem, en zelfs 20 minuten in Mespelare. Dat werd berekend door een extern agentschap, in opdracht van de brandweerzone.

"Dit bewijst wat wij al een maand zeggen: de afschaffing van de brandweer van Oudegem zonder alternatief is een heel slechte zaak voor de veiligheid" zegt Roggeman. "Het gaat om 4 minuten vertraging. Dat kan cruciaal zijn: een brand heeft maar 4 minuten nodig om dodelijk te worden. Dan is het niet verantwoord om mensen 16 minuten te laten wachten op hulp bij brand. Dit kan zware gevolgen hebben."

Lat wordt verlaagd

De afschaffing van de brandweer van Oudegem zorgt dus onomstotelijk voor een slechtere veiligheidssituatie. De noodzaak voor het behoud van de post lijkt daarmee bewezen. Maar dat is buiten de zoneraad van de brandweer gerekend. Die vinden er niet beter op dat de norm te versoepelen: de nodige hulp moet voortaan niet meer binnen de 12 tot 13 minuten ter plaatse komen, maar binnen... 16 minuten. Zo wordt de norm toch gehaald.

"Dit is te gek voor woorden" zegt gemeenteraadslid Hilde Raman (N-VA). "Je kan de lat zo laag leggen dat iedereen er over springt. Maar wordt de veiligheid hier nog serieus genomen?".

Ondertussen loopt achter de schermen de procedure voor de klacht die N-VA indiende tegen de afschaffing van de post. "Het dossier zit nu bij de gouverneur. We hopen dat die zo snel mogelijk een oordeel velt".

 

Tomas Roggeman

0472 890396

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is