Thesisprijs voor Dendermondse studenten

Op 2 augustus 2017, over deze onderwerpen: Jeugd, Financiën & Begroting

Dendermonde zal studenten belonen wanneer die hun bachelor- of masterproef schrijven over een Dendermonds thema. Dat voorstel van de N-VA werd op de gemeenteraad van juli goedgekeurd. Gemeenteraadslid Tomas Roggeman: "Onze studenten zorgen voor een enorme productie van kennis en inzichten. Die kan zeer waardevol zijn voor bedrijven, beleidsmakers of verenigingen".

Elk jaar schrijven naar schatting 240 Dendermondse studenten een bachelorscriptie of masterproef. Het betekent een gigantische productie aan innovatieve kennis en inzichten gespreid over alle mogelijke kennisdomeinen: van preventiemanagement over sociaal werk, tot stedenbouw, marketing en bedrijfsmanagement. Bovendien is het nog gratis ook.

“Dat kan zeer waardevol zijn voor Dendermondse verenigingen, ondernemers, openbare diensten en het beleid”, zegt Roggeman. “Een vereniging die zichzelf bijvoorbeeld laat doorlichten in een scriptie van een marketingstudent, kan daar veel bij winnen”. Maar ook voor de stad is het interessant. In een bestuursperiode waarin Dendermonde 3,8 miljoen euro uitgeeft aan studies (zonder uitvoering), kan het nuttig zijn om gratis onderzoeken op te nemen. “Studenten van vandaag zijn de consultants van morgen. Een architectuurstudent voert zijn onderzoek gratis, maar gelijkaardige onderzoeken met een bedrijfslogo erop kosten de stad tienduizenden euro’s.”

Blijven plakken

Naast de materiële en immateriële winsten bij de scripties zelf, draagt de maatregel ook bij aan de strijd tegen de braindrain naar de studentensteden. “Heel wat studenten blijven hangen in Gent of Leuven: na hun studies verhuizen ze permanent. Dendermonde is gevoelig voor dat fenomeen, en het is jammer dat we als stad net deze veelbelovende hoogopgeleide mensen verliezen. Door studenten in hun laatste jaar via hun thesis opnieuw veel nauwer bij hun geboortestad te betrekken, hopen we dat er meer onder hen terugkeren na het afstuderen.”

In de komende weken wordt een reglement op punt gesteld. In de huidige versie zou elke student die een Dendermonds studieobject kiest, een premie krijgen van enkele honderden euro’s. De N-VA hoopt dat de regeling operationeel is tegen de start van het academiejaar 2017-2018.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is