Stad koopt compacterende vuilnisbakken aan

Op 15 juli 2019, over deze onderwerpen: Afvalbeleid
compacterende vuilnisbakken

De stad Dendermonde heeft een nieuw middel in haar strijd tegen zwerfvuil: een compacterende vuilnisbak. Deze vuilnisbak perst zelf het afval samen waardoor er tot zo’n 7 keer meer afval in kan dan in een gewone vuilnisbak. De stad zal compacterende vuilnisbakken plaatsen op twee sites die nood hebben aan extra capaciteit om afval te verwerken, zijnde het skatepark in Grembergen en aan het Sasbrugje. Schepen van milieu Marius Meremans (N-VA): “Wij willen deze inschakelen op plaatsen waar veel mensen samenkomen en vertoeven en waar er dus potentieel meer vuilnis mogelijk is. Het is tevens een slimme vuilnisbak op zonne-energie die zelf aangeeft wanneer hij vol is.‘’

Op het skateterrein in Grembergen en aan de site van het Sasbrugje blijkt door intens gebruik de vuilnisbakken vrij snel vol te zitten. Dit ondanks de inzet van vrijwilligers en extra momenten waarop de vuilnisbakken geledigd worden. Het stadsbestuur van Dendermonde kiest daarom nu voor de aankoop van twee compacterende vuilnisbakken om de netheid op de sites beter te kunnen garanderen.

De vuilnisbakken zijn ondertussen besteld en we verwachten  de levering in augustus. De kost per compacterende vuilnisbak bedraagt zo’n kleine 5.000 euro , maar mogelijks kan de stad nog wat budget recupereren via subsidies. “Deze vuilniskbakken zijn niet goedkoop. De aankoop van deze twee exemplaren vormt een proefproject, indien dit succesvol blijkt kunnen we mogelijks uitbreiden. We richten ons vooral op sites waar veel mensen buiten vertoeven of evenementen plaatsvinden” aldus de schepen.

Naast het grotere volume van de vuilnisbak zorgt de inwerpklep ervoor dat de ingang nooit versperd geraakt. De vuilnisbak maakt gebruik van zonne-energie en geeft ook zelf aan wanneer hij vol zit. 

Om mensen te belonen dat ze hun afval in de vuilnisbak deponeren is speelt de vuilnisbak ook een liedje af. “Misschien moeten we overwegen om hiervoor bijvoorbeeld de intro van het  Ros Beiaardlied te gebruiken”, glimlacht de schepen.

Toch blijft het de verantwoordelijkheid van de burger om correct met vuilnis om te gaan. “Volle vuilbak of niet, het kan niet dat je vuilnis de straat opgooit – daar staan tevens boetes op. Ook het zomaar weggooien van peuken kan niet. Spreek gerust altijd de overtreder aan, wij moeten de mentaliteit van bepaalde mensen wijzigen. Sensibilisering is nodig, sanctionering ook als men hardleers is.“ 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is