Stad en Dendermondse Zwervertjes slaan de handen in elkaar voor een diervriendelijke zwerfkattenbeheer

Op 28 januari 2020, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Dendermondse Zwervertjes

De stad werkt reeds vele jaren aan een diervriendelijk zwerfkattenbeleid. Door zwerfkatten te vangen onvruchtbaar te maken en terug te plaatsen op de vanglocatie, blijven de kolonies gezond en wordt het aantal zwerfkatten beperkt. Zo is de overlast voor omwonenden zo laag mogelijk en dragen we een steentje bij aan een gezonde leefomgeving. Want ook uw huisdieren en uzelf varen daar wel bij. 

Zwerfkatten aanpakken doen we samen met de Dendermondse Zwervertjes, een onderdeel van Animals en People Projects vzw, waarmee de stad nu een formele samenwerkingsovereenkomst afsluit. Daarnaast biedt de stad ook tijdelijk een opvanglocatie aan waar achtergelaten huiskatten en zwerfkatten tijdelijk opvang kunnen vinden.

De vrijwilligers van de Dendermondse Zwervertjes zijn ook op het terrein actief. Zo houden ze een oogje in de gaten bij de gekende kolonies, zowel het aantal katten als de gezondheid volgen ze op. Door gezonde voeding aan te bieden op beperkte tijdstippen en de omgeving netjes te houden dragen ze ook hun steentje bij aan het nethouden van ons openbaar domein. Op termijn zullen zij ook een toelating krijgen om op het openbaar domein zwerfkatten op welbepaalde locaties te voederen.

Vanaf mei 2020 zullen de Dendermondse Zwervertjes ook zwerfkatten op het terrein vangen en naar de dierenarts brengen voor sterilisatie of castratie. Indien u een zwerfkat in uw omgeving opmerkt kunt u dit steeds melden bij de zwerflijn op 0474 30 66 70.

Wilt u er zeker van zijn dat uw huiskat niet gevangen wordt tijdens een vangactie? Laat ze dan chippen! De dierenarts controleert voor behandeling steeds of de katten gechipt zijn, gechipte katten worden niet behandeld en vrijgelaten op de vangstlocatie. Het chippen van huiskatten is bovendien verplicht.

Foto komt uit het desbetreffende artikel uit Het Nieuwsblad:
https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200128_04824049

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is