Sluiting rusthuis lijkt definitief

Op 12 oktober 2010

De OCMW-raad van Dendermonde keurde in april 2008 het 'Zorgstratisch Plan - Vernieuwd Ouderenbeleid' goed. Dat voorziet onder andere in de sluiting van het rusthuis Sint-Vincentius in de Rosstraat in Baasrode. In de Boonwijk moet een nieuw rusthuis met 120 bedden komen, als een fusie van de huidige rusthuis Sint-Vincentius en Hof ter Boonwijk.

In Baasrode komt in de plaats van het rustoord een woon-zorgcirkel met bejaardenwoningen en een doorgedreven dienstverlening voor thuiszorg.

Maar het plan valt allesbehalve in goede aarde bij veel Baasrodenaren en lokte hevig protest uit. Ondanks een petitie en affichecampagne besliste het Vlaams Agentschap Woon en Zorg nu toch om het ouderenbeleid een positief advies te geven. Alleen een handtekening van minister Jo Vandeurzen is nog nodig om het plan effectief te bekrachtigen, maar normaal volgt die gewoon het advies van zijn administratie.

De Dendermondse OCMW-raad van buigt zich tijdens haar vergadering volgende week over de verdere realisatie van het zorgstratisch plan en de woon-zorgcirkel in Baasrode.

Nu het advies van het Agentschap bekend raakte, laait het protest tegen de sluiting van het rusthuis weer op. Baasroodse actievoerders sluiten komende protestacties zeker niet uit. "We strijden al sinds 2008 tegen de sluiting en hadden echt gehoopt dat dit een verschil zou maken", zegt Louis Dauwe. "De sluiting van het Baasroodse rusthuis zou een ramp betekenen. Mensen moeten toch in hun eigen omgeving oud kunnen worden. Het rusthuis moet zeker in Baasrode blijven."

Ook Dimitri Van Hoey en Bart Nobels, beiden Baasrodenaren en lid van N-VA, hopen dat er alsnog iets kan worden gedaan tegen de sluiting. "Deze beslissing creëert een probleem voor heel Dendermonde", zeggen ze. "In totaal zullen er 40 rusthuisbedden minder zijn in de toekomst. Met de steeds stijgende vergrijzing van de bevolking is dat niet te begrijpen. Extra bejaardenwoningen in Baasrode zijn zeker geen slechte zaak, maar het is niet te snappen dat de laatste stap, namelijk in een rusthuis verblijven, daarna onmogelijk wordt gemaakt."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is