SCHEPENCOLLEGE - Stad maakt stap naar provinciaal bibliotheeksysteem

Op 26 september 2012

Binnenkort zijn alle verschillende bibliotheekfilialen in Dendermonde een dikke week gesloten. Op 8 oktober sluiten ze de deuren en ze blijven dicht tot 15 oktober. "Oorzaak is de overschakeling naar het Provinciaal Bibliotheeksysteem", zegt bibliothecaris Lieven Sennepart. "In plaats van onze eigen systeem om gegevens over boeken bij te houden, gebeurt dit voortaan op een centrale computer in Gent. Zowat alle bibliotheken van Oost-Vlaanderen worden daarop aangesloten. De overschakeling kost even tijd en daarom sluiten we een week de deuren."

Aan de overschakeling zijn overigens niets dan voordelen verbonden. Zo is er allereerst het financiële plaatje. "Omdat alles op een centraal systeem zit, is een plaatselijke databank en server in Dendermonde niet langer nodig", legt schepen Marius Meremans uit. "Daardoor bespaart de stad hier eenmalig 49.500 euro op uit en jaarlijks 12.800 euro. Dat maakt dat we in de toekomst aan onze bibgebruikers geen lidgeld meer moeten vragen. Het verlies aan die inkomsten wordt immers ruimschoots gecompenseerd door het feit dat we zelf minder moeten uitgeven voor het instandhouden van een eigen systeem." Ook voor uitlening van informatieve DVD's en luisterboeken zal niets meer betaald moeten worden. Als de bibliotheken vanaf 15 oktober weer de deuren openen zijn er nog tal van nieuwigheden. Zo steekt de catalogus van bib, zowel op schermen in de bibliotheek zelf als via het internet, in een ander kleedje. "Iedereen heeft toegang tot zijn eigen persoonlijke digitale bibliotheek", legt Sennepart uit. "Bezoekers kunnen er zelf hun uitleningen, verlengingen en reservaties beheren, ook als je lid bent in meer dan één bibliotheek. En aan je account kan je ook die van de kinderen koppelen, zodat je in één oogopslag een overzicht hebt van alle materiaal dat bij je thuis ligt."

Het nieuwe systeem biedt ook meer zoekmogelijkheden. "Want onze catalogus maakt voortaan deel uit van de ruimere centrale catalogus van alle Oost-Vlaamse bibliotheken", klinkt het. "Zo is meteen te zien of een Dendermonds boek aanwezig is of uitgeleend.Ook recensies, covers, websites, flapteksten, e-boeken en persartikelen zijn terug te vinden."Lees- en luistertips komen er via LibraryThing en Last FM voor wie graag nieuwe lectuur of muziek ontdekt. En door een samenwerking met de 'Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren' kunnen liefhebbers klassiekers zoals 'Robinson Crusoe' of 'Oliver Twist' volledig online lezen als e-boek. Op de auteurspagina's is alle mogelijke informatie over een auteur, met koppelingen naar interviews, bekroningen, verfilmingen, video's en foto's te vinden. En er zit ook muziek in het nieuwe systeem. Per week zijn thuis honderd tracks te lenen en te beluisteren. "Er is keuze uit ruim 169.000 tracks uit minstens 10.000 albums", zegt Sennepart. "Het gaat vooral om de minder hitgevoelige genres als jazz, klassieke muziek en wereldmuziek. Ook heel wat partituren uit de collecties van muziekacademies zijn aanwezig. Wij werken ook aan de integratie van de partituren van de Dendermondse Muziekacademie." Ook het opnemen van de boekencollectie van de Dendermondse Kunstacademie staat in de steigers. Ondertussen werkt de bib volop aan het gebruik van de identiteitskaart als lidkaart.

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is