SCHEPENCOLLEGE - Kalendijk wordt natuurlijk speelpark

Op 22 december 2011

Het stadsbestuur, de stedelijke jeugddienst en de jeugdraad maken er een prioriteit van om meer speelruimte te creëren in Dendermonde. "We hebben een werkgroep opgericht", zegt schepen van Jeugd Marius Meremans (N-VA). "Jeugd- en groendienst werken samen om de site Kalendijk, vlakbij het stedelijk zwembad Olympus aan de Leopold II-laan, te kunnen ontwikkelen." En dat project is nu bekroond door de Vlaamse overheid en minister van milieu Joke Schauvliege. Die wil met 'Groen in de stad 2011' creatieve groenprojecten in steden ondersteunen. De minister was onder de indruk van de bedoeling om het gebied toegankelijk en avontuurlijk in te richten op basis van de bestaande vegetatie.

De Vlaamse overheid ondersteunt daarom dit project door een toelage van 7.924 euro toe te kennen. "Eigenlijk is het al langer de bedoeling dit gebied beter te ontsluiten en toegankelijker te maken", zegt Meremans. "Eerder plaatsten we al speeltuigen en een zanddorp. Maar dit nieuwe project gaat nog een stap verder. Daar willen we alleen werken met dingen die we er in de natuur vinden." Natuurlijke elementen die vrijkomen bij het groenonderhoud worden gerecycleerd en dienen als zit- en speelmeubilair. "Ook het achtergelegen bosje moet toegankelijker worden, met meer open ruimte om er te kunnen spelen. En we werken samen met het Centrum Deeltijds Onderwijs. Leerlingen zullen kunstvoorwerpen maken, die in het landschap tegelijk ook fungeren als speeltuigen."

De realisatie staat volgend jaar op de agenda, het ontwerp is klaar. "Eén ding is duidelijk: wandelen, spelen én natuurbeleving zullen centraal staan. En zonder het historisch karakter van het gebied te vergeten. Het maakt nu eenmaal deel uit van de vroegere vestingsgordel van de stad", besluit Meremans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is