SCHEPENCOLLEGE - Jonge kunstenaars verbazen met Artknights

Op 10 oktober 2011

Het project Artknights is er niet zomaar gekomen. "Eén van de doelstellingen in het nieuwe jeugdbeleidsplan is om jongeren meer kansen te geven zich artistiek te ontplooien", zegt jeugdconsulente Ellen de Grauwe. "Jaarlijks wordt er minstens één artistiek project uitgewerkt. We maken er in Dendermonde een erezaak van om jongeren te betrekken bij cultuur in al zijn facetten. Daarom ging de jeugddienst in zee met AmuseeVous, een vzw die heel wat ervaring heeft om jongeren te begeleiden in kunstprojecten. Een oproep voor deelnemers leverde meteen een pak enthousiaste reacties op."

Uit alle ingeschreven kandidaten werden uiteindelijk tien jongeren geselecteerd die in het project Artknights mochten stappen. Elk van hen mocht zelf kiezen met welke kunstvorm ze zouden werken. "De resultaten zijn verrassend", zegt schepen van Jeugd Marius Meremans. "Het is enorm wat deze jongeren in hun mars hebben. De diversiteit aan kunstvormen die we hier kunnen presenteren, bewijst dat cultuur ook bij de jonge generatie hoog scoort."

Kato Van Hove uit Dendermonde is amper twaalf jaar en daarmee de jongste deelnemer van Artknights. Zij slaagde erin prachtige foto's te nemen. "Fotografie is een passie", zegt ze. "Ik droom ervan om topfotografe te worden. Maar echt ervaring had ik nog niet toen ik in dit project stapte. Ik heb me wel meteen ingeschreven toen ik over Artknights hoorde en het me zeker niet beklaagd. Ik wilde wel eens tonen wat ik in mijn mars had en ben erg tevreden over het resultaat."

De foto's van Kato zijn te bewonderen in het Zwijvekemuseum, aan de Nijverheidsstraat in Dendermonde. Ook Artur Eranosian stelt er foto's tentoon. Voorts zijn er tekeningen, projecties, een kortfilm, poëzie en sculpturen te bewonderen.

In de tuin van het museum staan kijkdozen opgesteld. "Een vijftal", zegt ontwerper Jonas Marga (25). "Toen ik me inschreef en het museum bezocht, werd ik meteen geraakt door de historiek van Dendermonde en de belangrijkste locaties die daarmee verbonden zijn. Die heb ik gefotografeerd en in een kijkdoos gestopt om de sfeer van toen op te roepen."

Aan de zuilengalerij van het Zwijvekemuseum hangt dan weer een gigantische folie. Daarop presenteert Pieter Malfliet grafitti. "Het is fijn dat grafitti als een volwaardige kunstvorm bekeken wordt", zegt Malfliet die bij de opening van de expo een demonstratie gaf. Leander Papagianaes koos zijn talent: voor woord en taal; de muzikanten van La Folie Jolie brachten deen stevige portie ambiance bij de opening.

De tentoonstelling is te bezoeken tot 27 oktober, elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur en op zondag van 14 tot 18 uur.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is