U bent hier
SCHEPENCOLLEGE - Feest voor 175 jaar spoorwegen
Met veel stoom en getoeter reed gisterochtend een authentieke stoomtrein het Dendermondse station binnen. De trein werd opgewacht door een massa volk, die post gevat had op het perron en luid applaudiseerde toen de trein aankwam. "We kozen voor een historische evocatie om de aankomst van de allereerste trein in onze stad te herdenken", zegt schepen Marius Meremans. "En daar horen natuurlijk notabelen in de klederdracht van toen bij."
De stoomtrein arriveerde overigens stipt op tijd. "'t Is eens iets anders", aldus Meremans, die tijdens zijn gelegenheidstoespraak toch ook de kritiek van de afgelopen tijd op de vele vertragingen van de treinen in Dendermonde niet schuwde. "Er is nog veel werk aan de winkel voor het openbaar vervoer", zegt hij. "Het kan veel beter dan nu het geval is. Maar vandaag vieren we vooral feest." De feeststemming zat er gisteren alvast goed in. Na aankomst van de stoomtrein, konden liefhebbers er ook mee naar Wetteren sporen. Op het perron van het Dendermondse station vond een receptie met concert plaats. Op het stationsplein stond een nostalgische kermis opgesteld. Kinderen konden er op een zweefmolen uit het jaar 1910 en een ritje maken met de Peter Pan Railway, een minitreintje zoals vroeger in de mijnen reed. In de namiddag kwamen dansclub Nike en muziekgroep Stukad langs. Die zorgden voor een dansprogramma, met muziek en historische dansen uit 1837. Ook de Filatelistische Kring Dendermonde was van de partij. Die liet naar aanleiding van 175 jaar spoorwegen, een unieke postzegel drukken. Die verkocht gisteren alvast als zoete broodjes. In het Zwijvekemuseum iets verderop was een unieke expo rond 'Dendermonde op het spoor' opgezet. Een huifkar bracht liefhebbers heen en weer tussen het station en het museum. Tijdens de rit waren grote pancartes te zien met historische foto's.
"We vinden het heel belangrijk deze verjaardag niet onopgemerkt te laten voorbij gaan", benadrukt Meremans. "De spoorwegen hebben voor deze stad immers heel wat betekend. Zowel vroeger als nu spelen ze een erg belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad, mobiliteit en tewerkstelling. Meer dan vijfduizend mensen nemen hier dagelijks de trein." Het was op 2 januari 1837 dat de eerste stoomlocomotief vanuit Mechelen het Dendermondse station kwam binnengedenderd en zo het tweede tracé van het Belgisch spoorwegnet officieel opende. Koning Leopold I verwelkomde toen de eerste reizigers. De locomotief droeg de naam 'Le Bayart' en het Dendermondse Ros Beiaard werd uit zijn stal gehaald om dat te vieren. Het Dendermondse feest duurde toen drie dagen. Gisteren bleven de festiviteiten beperkt tot één dag.