SCHEPENCOLLEGE - Bezoekersaantal bib meer dan verdubbeld

Op 9 september 2011

Jarenlang ging het eigenlijk niet goed met de hoofdbibliotheek van Dendermonde. Die was gehuisvest aan het Krijgshof, maar zat daar veel te krap behuisd. Bezoekers moesten er zelfs boeken zoeken in dozen in plaats van in de rekken, omdat daar niet voldoende plaats voor was. En bovendien was het gebouw ook tot de naad versleten. Gevolg was dat steeds minder bezoekers naar de bibliotheek kwamen en ook steeds minder boeken ontleend werden.

"Jarenlang waren we vragende partij voor een nieuwe bibliotheek. Ons geduld werd duchtig op de proef gesteld, maar uiteindelijk is het project toch geslaagd", zegt bibliothecaris Lieven Senepart. "En de verhuis naar de nieuwbouw aan de Kerkstraat heeft de bibliotheek hoegenaamd geen windeieren gelegd. Exact één jaar na opening kunnen we stellen dat dit een grandioos succesverhaal is."

Alle cijfers van de Dendermondse bibliotheek zitten in stijgende lijn. Zo is het aantal bezoekers gestegen van 4.780 naar liefst 10.530. De bibliotheek krijgt daarbij niet alleen lezers of mensen op zoek naar informatie over de vloer. Heel regelmatig zijn er ook groepsbezoeken met toeristen. Die komen zelfs uit de wijde regio rond Dendermonde en willen allemaal maar wat graag kennismaken met de architectuur en het prachtige gebouw waar de bib in gehuisvest is. Dit jaar kwamen al 64 groepen op bezoek, goed voor 1.125 personen.

Ook het aantal uitleningen van boeken en audiovisueel materiaal zit stevig in de lift. In de laatste maanden van 2010, vlak na de verhuis, was er wat dit betreft al een stijging met 43 procent. De eerste helft van dit jaar steeg het aantal uitleningen zelfs met 49,4 procent. Vooral bij de jeugdboeken is de stijging spectaculair, met 79 tot 154 procent meer uitleningen.

En dan is er nog het internetgebruik van bezoekers van de bib. Dat steeg van 752 uren in 2009 naar liefst 3.244 uren in 2010. Gebruikers zitten in Dendermonde vooral op internet om allerlei informatie op te zoeken en te raadplegen. Bezoekers gebruiken de bibcomputers ook om te chatten, mails te versturen en kranten te raadplegen.

"Het is alleszins duidelijk dat van het nieuwe gebouw een grote aantrekkingskracht uitgaat", zegt schepen van Cultuur Marius Meremans (N-VA). "De nieuwbouw nodigt echt uit en dat is zeker een goede zaak. We kunnen alleen maar toejuichen dat veel mensen de bieb bezoeken en boeken ontlenen. De bibliotheek zet Dendermonde ook op dit vlak weer op de kaart."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is