"Ook N-VA mag zich een winnaar noemen met liefst negen zetels. Toch gaan CD&V en sp.a opnieuw zes jaar met elkaar in zee, ook al ging sp.a er de helft op achteruit."

Op 15 oktober 2012

Bij de militanten en verkiezingskandidaten van CD&V die verzameldwaren in Zaal Mariakring werd Piet Buyse onder luid applaus onthaald. Hij is dan ook dé man van deze verkiezingen en kreeg een gigantische monsterscore aan voorkeurstemmen achter zijn naam. Het aantal groeide van 4.019 in 2006 naar maar liefst 7.761. "Tijdens mijn campagne had ik van veel mensen gehoord dat ze me zouden steunen, het gevoel zat goed. Maar dat het zoveel stemmen zouden worden, dat ligt compleet buiten de verwachting", zegt Buyse daar zelf over. CD&V deed het overigens over de hele lijn erg goed en boekte een winst van twaalf naar zestien zetels. Dat is een vooruitgang van maar liefst dertig procent. "We zijn naar de kiezer gegaan als een ploeg die de stad de voorbije zes jaar goed bestuurd heeft én met een toekomstplan dat we de komende zes jaar de stad nog willen laten groeien. Daarvoor zijn we beloond", vat Buyse samen. "Alle peilingen wezen op een winst voor N-VA, in Dendermonde hebben wij die wind gedraaid."

Al moet gezegd dat ook N-VA erg goed scoorde in de Ros Beiaardstad. De partij kwam van één schepenzetel en behaalde er bij deze verkiezingen liefst negen. De partij hoopte dan ook vlak nadat de verkiezingsuitslag bekend raakte dat ze uitgenodigd zou worden voor coalitiebesprekingen met CD&V. Maar dat bleek uiteindelijk niet het geval, zodat N-VA de komende zes jaar op de oppositiebanken zal zitten. "We zijn heel erg tevreden met onze uitslag, laat dat duidelijk zijn", zegt Marius Meremans, die persoonlijk het derde hoogste scoorde met 2.022 voorkeurstemmen. "We kunnen niet ontkennen dat Piet Buyse beloond is en heel wat stemmen naar zich toegetrokken heeft, maar ondanks dat hebben wij ons ook kunnen laten gelden. Meer dan een vijfde van de bevolking stemt voor ons. Met ons erbij zou CD&V over een riante meerderheid beschikken, maar het mag duidelijk niet zijn. De kiezer heeft nochtans duidelijk gekozen voor CD&V en N-VA, maar blijkbaar wordt dat signaal genegeerd. Dat we niet bij de coalitie zijn is spijtig, maar we hadden er wel wat rekening mee gehouden. We zullen constructief oppositie voeren."

Sp.a maakt wel opnieuw deel uit van de coalitie, ondanks een afstraffing van de Dendermondse kiezer. De partij ging er heel sterk op achteruit en verliest vier zetels. "We hebben het bijzonder slecht gedaan, dat valt niet te ontkennen", zegt Bart Van Malderen. "We hebben in onze campagne altijd gezegd dat de Dendermondenaar moest stemmen voor inhoud, niet voor wie burgemeester moet zijn. Maar dat is overduidelijk wel gebeurd, Dendermonde wil Piet. Toch blijven we erbij dat we de voorbije zes jaar goed bestuurd hebben. En dan hadden we nu de keuze om dat toch te proberen bestendigen, of in de oppositie te gaan zitten. We hebben gekozen voor het eerste, echt vanuit de overtuiging dat we goed kunnen doen voor deze stad." Veel houdt sp.a in het coalitieakkoord evenwel niet over. De partij leverde de voorbije zes jaar drie schepenen en de OCMW-voorzitter. Dat worden nu twee schepenen. CD&V levert de burgemeester met Piet Buyse, de OCMW-voorzitter en vijf schepenen. "Dendermonde zal beter bestuurd worden dan ooit gebeurd is. Met een heel sterke CD&V-ploeg", klonk een triomferende burgemeester Buyse gisterenavond.

 

 

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is