‘Oktober = borstkankermaand’: Dendermonde en Think Pink roepen iedereen op om borstbewust te zijn

Op 27 oktober 2020, over deze onderwerpen: #SterkerDendermonde
Dendermonde en Think Pink

Tijdens de internationale borstkankermaand zet de gemeente Dendermonde extra in op borstbewustzijn. Op 26 oktober kleurt het stadhuis daarom letterlijk roze. Op die manier wil de stad op lokaal niveau inzetten op sensibilisering rond borstkanker en laten weten aan alle lotgenoten dat ze er niet alleen voor staan. 

Borstkanker in cijfers
Volgens de meest recente cijfers van de Stichting Kankerregister kregen 11.009 Belgen, vrouwen en mannen, de diagnose borstkanker in 2018. In ons land is 1 vrouw op 9 lotgenoot. Borstkanker blijft daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in ons land. 1 lotgenoot op 100 is een man. Mede dankzij vroege screening blijven de genezingskansen echter toenemen. 9 op de 10 lotgenoten zijn na 5 jaar genezen. Net daarom wil de gemeente op lokaal niveau sensibiliseren en vrouwen overtuigen om zich tijdig te laten screenen.

Wat is een screeningsmammografie?
Een screeningsmammografie is een röntgenfoto van de borsten, die borstkanker aan het licht kan brengen nog vóór jij symptomen kunt opmerken. 

Een gratis screeningsmammografie voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar
Tussen 50 en 69 jaar is het risico op borstkanker voor vrouwen het grootst én is borstkankerscreening het meest efficiënt. Vanaf 50 jaar neemt vetweefsel steeds meer de plaats in van klierweefsel. Dat maakt borsten beter leesbaar voor röntgenstralen en dus beter geschikt voor een mammografie. 

Elke 2 jaar een automatische uitnodiging
Tussen 50 en 69 jaar ontvang je elke 2 jaar automatisch een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing. Liet je je borsten in de laatste 2 jaar screenen buiten het Bevolkingsonderzoek Borstkanker of had je in de laatste 10 jaar borstkanker, dan krijg je geen automatische uitnodiging.

Voordelen van een screeningsmammografie

  • Dankzij een screeningsmammografie kan borstkanker vroeger opgespoord worden, nog vóór je de verandering kunt voelen of andere symptomen opduiken. Vroeg opgespoorde borstkanker is makkelijker en beter te behandelen en verhoogt je genezingskansen. 
  • De screeningsmammografie is een onderzoek van topkwaliteit en wordt gelezen door twee onafhankelijke experten. Bij twijfel raadpleegt men een derde specialist. 
  • De screening gebeurt in erkende radiologische eenheden. Er zijn regelmatig uitgebreide kwaliteitscontroles van de mammografietoestellen voor de best mogelijke beelden met een zo laag mogelijke dosis röntgenstraling. 
  • De technologen en radiologen krijgen verfijnen continu hun kennis. 
  • Als de screeningsmammografie geen tekens van borstkanker aan het licht brengt, ben je gerustgesteld.

Beperkingen van een screeningsmammografie

  • Door de screening is er een kleine kans op overdiagnose: soms worden weinig evoluerende kankers behandeld die je misschien zelf niet had ontdekt en die misschien geen problemen hadden gegeven. 
  • Is op de mammografie iets verdachts te zien, dan bekijkt je dokter welke vervolgonderzoeken je het best laat uitvoeren. Bij 3 vrouwen op 4 blijkt de vastgestelde afwijking daarna geen borstkanker te zijn: een zogenaamd vals-positief resultaat. Dit zorgt voor onnodige ongerustheid en kosten. 
  • Ondanks alle voorzorgsmaatregelen wordt soms borstkanker vastgesteld na een normale screening: een zogenaamd vals-negatief resultaat. De kanker bestond op het moment van de screening nog niet, was nog te klein of werd gemist. 
  • Wachten op de resultaten van jouw screening kan bezorgdheid en stress met zich meebrengen.

Opgelet: merk je voor of tussen twee screeningsmammografieën een verandering op in je borst, neem dan snel contact op met je arts. 

(Foto: HLN - Geert De Rycke)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is