N-VA wil postbodes op pad tegen eenzaamheid bejaarden

Op 22 februari 2018

Eenzaamheid bij bejaarden is een groeiend probleem. De sociale diensten hebben ook naar ouderen toe een groot aanbod om dat te verhelpen, maar ze weten de mensen niet altijd te vinden. Om vereenzaming op te sporen, stelt N-VA Dendermonde voor om bpost in te schakelen. "De postbode is een herkenbaar figuur en kent ook de buurten", zegt gemeenteraadslid Tomas Roggeman.

In Dendermonde wonen meer dan 2600 tachtigplussers. 400 onder hen zijn zelfs ouder dan 90. Door vergrijzing en verzilvering wordt deze groep bewoners steeds groter. "Het gaat vaak om mensen die alleen wonen, slecht te been zijn en weinig contact hebben met de buitenwereld", zegt Roggeman. "Om sociaal isolement te vermijden, kunnen stad en OCMW samenwerken met bpost".

"In dit project krijgen postbodes een speciale opleiding en bezoeken bejaarde inwoners. De doelgroep wordt geselecteerd door de sociale diensten, bijvoorbeeld op basis van leeftijd. Met de bewoners wordt een vragenlijst overlopen die inzicht geeft in hun situatie. Het is ook een goede gelegenheid om uit te leggen welke soorten hulp er allemaal bestaan, want veel mensen weten ook dat niet", zegt Roggeman.

Zo wordt een sociaal beleid mogelijk op maat van de meest hulpbehoevenden. Gelijkaardige projecten wierpen al vruchten af in verschillende steden en gemeenten, waaronder Oostende, Maasmechelen, Hasselt, Aalter, Grimbergen en Liedekerke.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is