N-VA vraagt schoonmaak station Dendermonde

Op 18 juli 2019, over deze onderwerpen: Stationsomgeving
Een grote schoonmaak aan het station is dringend nodig. Onkruid en oude wagons ontsieren het station.

De NMBS moet de perrons van het station van Dendermonde beter onderhouden en verkrotte treinwagons weghalen. Dat vraagt parlementslid Tomas Roggeman (N-VA). De minister van Mobiliteit heeft inmiddels toegezegd om enkele ingrepen uit te voeren.

Het station van Dendermonde ligt er tegenwoordig niet fraai bij. Door het warme weer raken de perrons begroeid met onkruid. Rondom het station schiet het kruid soms op tot kniehoogte – of erger. Op onbenutte rails achter het historische stationgebouw, in het verlengde van perron 1, groeien planten tot een meter hoog.  

Bovendien is dat niet het enige ontsierende element. Sinds jaar en dag staan hier vervallen treinwagons. “Je ziet ze als de trein uit Brussel, Mechelen of Lokeren het station binnenrijdt: bruinrode metalen treinstellen” zegt Roggeman. “Deze wagons geven een lelijke en vervallen eerste indruk aan het station. Ze zijn eigendom van Infrabel en werden in het verleden gebruikt om materialen en gereedschappen in te bewaren, omdat hiervoor onvoldoende plaats was in de stationsgebouwen. Toen Infrabel haar nieuwe logistiek centrum bouwde aan de andere kant van de sporen, werd het materiaal er uit verwijderd, maar de wagons zijn altijd blijven staan.”

N-VA vraagt dat deze vervallen wagons verwijderd worden. “Dit ontsiert ons station. Deze wagons staan hier al tien jaar te verkommeren. Het trekt op niks en ik vraag dat Infrabel dit verwijdert. Tegelijk moet de NMBS haar terreinen onderhouden. Iedereen draagt verantwoordelijkheid voor de netheid van zijn eigendommen. Dat is voor een overheidsbedrijf niet anders” licht Roggeman toe.

In antwoord op een parlementaire vraag stelt de federale minister van mobiliteit François Bellot dat de vervallen treinstellen verwijderd zullen worden bij werken aan de wissels. Dat moet gebeuren in de zomer van 2020. “Dat is niks te vroeg” besluit Roggeman.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is