N-VA eist duidelijkheid over realisatie nieuw rusthuis Baasrode

Op 24 oktober 2016, over deze onderwerpen: Baasrode, OCMW

N-VA Dendermonde maakt zich ongerust over de realisatie van het nieuwe rusthuis in Baasrode. Door verdeeldheid en besluitloosheid binnen CD&V en Sp.a meerderheid, sinds het begin van deze legislatuur, is het dossier van het rusthuis in Baasrode anderhalf jaar blijven liggen. Hierdoor verliest het OCMW de gunstige subsidieregeling, maar vooral de voorfinanciering van de bouw. Echter zijn de financiële reserves van het OCMW versluisd naar de stadskas, waardoor het dossier helemaal onzeker wordt.

Verdeeldheid meerderheid

Sinds de vorige bestuursperiode stonden CD&V en Sp.a in dit dossier lijnrecht tegen over elkaar. In februari 2013 heeft de N-VA-fractie in het OCMW dit dossier voor de eerste maal op de agenda gezet en gewezen op de hoogdringendheid ervan.

N-VA betreurt dat dit dossier geen prioriteit heeft gekregen waardoor er kostbare tijd verloren is gegaan. Hierdoor kan het OCMW niet meer genieten van de gunstige oude subsidieregeling.

Voorfinanciering

Paul Van Marcke:"Er is inderdaad veel tijd verloren. Had men vroeger tot een besluit  gekomen dat was er nu een principieel akkoord van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid en kon men genieten van de oude subsidieregeling.” Het was pas december 2014 voordat het dossier rond was. Hierdoor moet het OCMW op voorhand de totale kostprijs ophoesten, zijnde ruim 15.000.000 €, dit terwijl bij de vorige subsidieregeling er bij aanvang 8 miljoen € van de hogere overheid beschikbaar was."   

Geld rusthuis verdwenen in stadskas

Bart Nobels:"Door de jaren had het OCMW een mooie spaarpot opgebouwd voor investeringen in ouderenbeleid.   De stad heeft echter een kleine drie miljoen euro versluisd om het gat in de stadskas te dichten. Bovendien werd de jaarlijkse stadsdotatie aanzienlijk afgebouwd.  N-VA eist nu op zijn beurt ernstige financiële inspanningen van de stad zodat de senioren de zorgen krijgen die ze verdienen."    

Onbepaalde vertraging?

Het is nu duidelijk dat de vooropgestelde start van de werken niet in 2018 zal plaatsvinden, gezien de budgetten reeds verplaatst werden naar de begroting van 2019. N-VA wil niet dat dit dossier over verkiezingen wordt getild en zo nog verder vertraging zou oplopen.

 

Paul Van Marcke                                                               Bart Nobels

fractieleider OCMW-raad                                                 gemeenteraadslid

paul.vanmarcke [at] n-va.be                                                 bart.nobels [at] n-va.be  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is