N-VA Dendermonde wil fortengordel verzilveren

Op 3 mei 2012

De Dendermondse N-VA wil de restanten van de negentiende-eeuwse vestingswerken herwaarderen. Daarvoor heeft de partij een totaalaanpak ontwikkeld. “De mogelijkheden zijn enorm” zeggen cultuurschepen Marius Meremans en Tomas Roggeman, die van de partij de opdracht kreeg om een plan uit te werken.

In Dendermonde herinneren vele bouwwerken aan de vesting en garnizoenplaats die de stad ooit was. Verscheidene van deze monumenten, waarvan de kazerne aan de Noordlaan één van de bekendste is, bevinden zich niet in goede staat. Opeenvolgende stadsbesturen worstelden met dit probleem. N-VA Dendermonde heeft daarom een plan van aanpak opgesteld. Dat moet de forten en bunkers in hun oude glorie herstellen, op een economisch verantwoorde manier.

“Ons uitgangspunt is dat de monumenten een enorme potentieel aan stadsvernieuwing bieden” vertelt Meremans. “Wij willen die mogelijkheden creatief benutten om het dagelijkse leven van de bevolking aangenamer te maken. De vraag is hoe het erfgoed vernieuwende antwoorden kan geven op uitdagingen die in de stad leven, met respect voor hun historische waarde”.

Tweede leven

Tomas Roggeman, bestuurslid van Jong-N-VA die na een opleiding in geschiedenis een doctoraat schrijft in economie, licht toe. “Monumenten een tweede leven geven met een nieuwe functie, daar gaat het om. Restauraties kunnen hedendaagse problemen van stedenbouw oplossen en tegelijk het verleden beleefbaar maken. Moet er bijvoorbeeld een nieuw bezinkbassin komen in het rioleringsnet? Steek het onder een stadswal die je restaureert. Dat is nuttig, bewaart het erfgoed en maakt de wijk mooier. De kost moet toch gemaakt worden maar combineert zo meerdere functies”.

Een drievoudige benadering is het gevolg. Herbestemming kan een economische impuls geven, de restauratie betekent een culturele meerwaarde en verfraaiing van de omgeving leidt tot een aangenamer leefomgeving voor de omwonenden. Zo veranderen vervallen bunkers in polen van stadsvernieuwing.

Meer nut, minder kosten

Ook voor het kostenplaatje stelt N-VA interessante pistes voor. Ten eerste kan de herbestemming zelf kosten uitsparen. Als we de vraag van de Jeugdraad naar repetitieruimte beantwoorden met de herinrichting van Bastion V, kan dat de kost van een nieuwbouw grotendeels besparen. Ten tweede betekent de combinatie van nutsfuncties dat meer subsidiekanalen in aanmerking komen. Naar buitenlands voorbeeld kan een parking onder een te restaureren lunet aan een groengebied subsidies krijgen voor mobiliteit, cultuur en milieu. Ten derde wil N-VA instappen in Europese ontwikkelingsprogramma’. In 2014 worden verscheidene subsidielijnen heropgestart. “Dendermonde kan het zogenaamde URBACT-programma gebruiken om een nuttige toekomst uit te denken voor afzonderlijke forten en bunkers” stelt Roggeman. “Er staan Europese experts ter beschikking en de werking wordt gesubsidieerd. Zo kunnen we sterke projecten ontwikkelen zonder de kosten van dure studiebureaus”. Voor financiering van restauratiewerken komen Interreg en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in aanmerking.

Ook het Vlaamse beleidsniveau telt verscheidene subsidies: de premie voor opmaak van herwaarderingsplannen, de landschapspremies, de restauratiepremie en forfaitaire premies voor groenwerken.

N-VA wil deze visie toepassen voor het hele militaire erfgoed. Op basis daarvan kan voor elk monument een project uitgewerkt worden. Tomas Roggeman: “Wij houden ons voorstel bewust ruim en breed toepasbaar. Zo kan het gebruikt worden bij de kazerne, maar ook bij Bastion V of de Brusselse Forten”. Bovendien worden op die manier ook de deelgemeenten betrokken. Het is bijvoorbeeld de moeite waard om de mogelijkheden te onderzoeken van de mooie maar onbekende linie van Grembergen.

Speerpunt

“We zeggen allemaal dat het erfgoed mogelijkheden biedt en uniek is voor de Nederlanden, maar daarmee is nog geen steen verlegd of gerestaureerd” zegt Meremans. “Er is gedebatteerd, vergeleken en in werkgroepen vergaderd zowel binnen als buiten het stadsbestuur, maar het ei moet maar eens gelegd worden… Dendermonde mag de volgende Europese subsidietrein niet missen. Ook het kabinet van minister Bourgeois is bereid om mee te denken en ons te begeleiden.”

Dit actieplan waarbij N-VA noden vanuit diverse domeinen willen koppelen aan de redding en behoud van ons militair erfgoed staat met stip op het programmalijstje voor 2013. “Geen loze beloften maar concrete acties, daar willen we met de hele N-VA voor gaan. Buitenlandse voorbeelden bewijzen dat het kan”.

Dat dit een zwaar dossier is waarin de nodige werken vele jaren in beslag zullen nemen, is N-VA zich van bewust. “De tijd is rijp om deze kwestie te beantwoorden. We staan voor een grote uitdaging, maar de kansen zijn enorm”.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is