N-VA Dendermonde adviseert inzake het dossier Oude Vest

Op 21 januari 2021
oude vest dendermonde

Onze fractie kan zoals reeds eerder gemeld zich terugvinden in het voorkeurscenario zoals voorgesteld door de projectgroep. 

De opdeling in drie zones is inderdaad een goede zaak en we vinden dat dit ook tot uiting moet komen in het verkeersregime. Voor zone 2 en 3 (richting Brusselsestraat) pleit onze fractie voor een woonerfregime waarbij de auto’s achter de fietser blijven op de voorziene rijweg, met uiteraard de voorziene snelheid in dit regime. Het indraaien vanuit de Leopoldlaan vereist een ander snelheidsregime dat kan afgebouwd worden dan deze vlakbij de parking of naast de voetgangerszone. 

Het is zeker een pluspunt om een project te realiseren dat kan evolueren met gewijzigde noden qua autoverkeer en parkeren als deze zich ook manifesteren. 

Wij juichen zeker de ruime voetgangerszone toe, zodanig dat flaneren en verblijven aangenamer wordt. Niettemin vraagt de fractie wel aandacht voor mensen met beperking of oudere burgers voor wie zelfs een korte afstand moeilijk is. Zeker gezien het postkantoor toch een belangrijke functie behoudt moet hier toch mee rekening gehouden worden. 

N-VA wil het overleg en de participatie alle kansen geven maar rekent op een ruim draagvlak. We horen positieve reacties vanuit de bevolking, maar hebben zeker begrip voor handelaars op de Oude Vest. De ondergrondse parking is noodzakelijk om de verdwenen parkeerplaatsen op te vangen, betreft beperkt kortstondig bovengronds parkeren moet gekeken worden naar de juiste plaats, de noodzakelijkheid én de juiste inplanting. Steeds vragen we hierbij een goede veiligheidstoets, het laveren van elektrische fiets, step en bredere fietsen tussen flanerende wandelaars zorgt niet meteen voor meer veiligheid. Hier zal een gepast gedrag nodig zijn dat best wordt opgelegd.

 N-VA is eveneens voorstander van zeker meer groen en water op de Oude Vest – misschien kan deze refereren naar de oude waterloop. Het openleggen van het Vaardeken zien we als een opportuniteit. Meer groen, gecombineerd met rustplekken zal de aantrekkingskracht verhogen van de Oude Vest. Bomen bieden hier uiteraard een meerwaarde, wij pleiten voor inheemse soorten maar die ook qua onderhoud en grootte zich inschrijven op deze plaats. In bepaalde steden zien we paden tussen het groen of boven water die het wandelen aangenamer maken. 

Qua zitmeubilair vraagt de N-VA fractie om niet enkel te kijken naar de klassieke zitbank, maar plekken waar bijvoorbeeld een volledig gezin of groep vrienden bij elkaar zitten. Ook het kunnen invoeren van een groter wisselend speelelement in de zomer moet mogelijk zijn. Het kunnen variëren van meubilair en speelelementen zorgt voor meer voetgangers. 

Ook vraagt de N-VA naar de nodige info met historische verwijzingen over de Oude Vest – zoals dat reeds gebeurd is in andere steden. Dergelijke initiatieven worden steeds gesmaakt.

(Foto Het Laatste Nieuws)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is