Geboortebos: N-VA vraagt om nauwere opvolging van onderhoud

Op 14 maart 2014

Jaarlijks krijgen de gezinnen met pasgeboren kindjes de kans om een boompje te planten in het geboortebos. N-VA is verontwaardigd over de huidige staat van het geboortebos en vraagt het stadsbestuur om het onderhoud nauwer op te volgen.

Op uitnodiging van het stadsbestuur kunnen de ouders van de pasgeborenen op zaterdag 22 maart opnieuw een boompje planten in het geboortebos. Daarvoor wordt een nieuw perceel aan de site Oud Klooster aangeboord. N-VA vindt dit een mooi en warm initiatief. De jonge kindjes worden ermee opgenomen in onze gemeenschap. En bovendien wordt er nieuw bos mee gecreëerd.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat het stadsbestuur in gebreke blijft wat het onderhoud van het bos betreft. Provincieraadslid en mama Annemie Demuyt (N-VA) en gemeenteraadslid Klaartje Van Havermaet (N-VA) gingen een kijkje nemen naar de eerder beplante percelen. Ze zijn verontwaardigd over de toestand waarin ze het bos aantroffen.

Kaartjes op de grond en lege plekken

“ Bij het planten wordt er aan het boompje een kaartje gehangen met de naam en de geboortedatum van het kindje. Sommige ouders maken er zelfs iets heel persoonlijks van. Heel wat van die kaartjes zijn ondertussen los geraakt en liggen verspreid op de grond. In amper vijf minuten tijd konden we een handvol kaartjes verzamelen. Ook plastic buisjes die de bomen moeten verstevigen lagen overal in het rond.  Op die manier krijgt het bos een verwaarloosde aanblik, ” zegt Klaartje Van Havermaet.

“ Bovendien troffen we in het bos hier en daar lege plekken aan. We weten dat niet elk inheems boompje even goed zal groeien. Maar het valt op dat er van het totaal aantal geplante boompjes een aanzienlijk aantal gesneuveld zijn. We vermoeden ook  dat sommige gewoon werden afgemaaid,” aldus Annemie Demuyt. Doodjammer, want ouders die het geboortebos later nog eens bezoeken en het boompje van toen weer zoeken keren teleurgesteld terug. Annemie Demuyt: “ Ik ben de voorbije jaren voor mijn zoontjes ook een boompje komen planten. Helaas is één boompje helemaal niet meer terug te vinden. Zonde.”

N-VA verlangt van het stadsbestuur een striktere opvolging van het bos. “Het bos verdient in eerste instantie een opkuis- en opknapbeurt. Daarnaast vragen we of men onderzoekt hoe het komt dat zoveel boompjes verdwijnen. Moet er voor andere boomsoorten gekozen worden? Wordt er te bruut gemaaid? Of spelen andere factoren een rol? Vast staat dat de huidige toestand een geboortebos onwaardig is,” aldus Klaartje Van Havermaet.

“ We hopen dat het stadsbestuur de situatie bekijkt, zodat het geboortebos een leuke plek wordt om af en toe naar terug te keren,”  hoopt Annemie Demuyt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is