DIGIpunt maakt Dendermondenaren digitaal wegwijs

Op 31 januari 2021, over deze onderwerpen: #SterkerDendermonde

Op maandag 1 februari opent DIGIpunt Dendermonde officieel de deuren. Dit laagdrempelig initiatief zal Dendermondenaars helpen en ondersteunen bij eenvoudige digitale vragen. Een belangrijke stap voorwaarts om te zorgen dat iedereen mee is met de digitale evolutie (e-inclusie).

DIGIpunt is een plaats waar alle inwoners van Dendermonde kunnen langskomen met vragen over het gebruik van hun eigen smartphone, computer, mailbox, sociale media,... Het  gaat hier over onderwerpen als ‘hoe maak ik een Facebook account aan, hoe maak ik een e-mailadres aan, hoe gebruik ik Whatsapp, hoe zoek ik uren van de trein op, hoe koop ik een ticket met mijn smartphone…’ Vragen van technische of commerciële aard (hardwareproblemen, welke computer aan te kopen) behandelen wij niet. 

Iedereen welkom

DIGIpunt richt zich tot alle Dendermondenaars. Iedereen die even in een digitale knoop zit kan er zijn licht komen opsteken. Een bijzondere focus wordt gelegd op kwetsbare groepen zoals kortgeschoolden, kansarmen en ouderen, zowel Nederlandstaligen als anderstaligen. Voor deze mensen vormt de digitalisering van onze maatschappij steeds vaker een struikelblok. De dertig jaar ervaring die Leerpunt opbouwde in het werken met deze doelgroep is een belangrijke troef in dit project.

Samenwerking

DIGIpunt is een samenwerking tussen het Centrum voor Basiseducatie Leerpunt Waas & Dender en het stadsbestuur van Dendermonde. 

Twee dagen per week, op maandagvoormiddag van 9u - 12u en woensdagnamiddag van 13u - 16u, runt Leerpunt het DIGIpunt vanuit haar gloednieuwe gebouw in de Lodewijk Dosfelstraat 26 in Dendermonde (ingang via de Kapittelstraat 4).

Leerpunt voorziet voor het DIGIpunt IT-infrastructuur, een lesgever en een warm onthaal. De dienstverlening is gratis. 

Op termijn wordt het DIGIpunt vrij toegankelijk. Omwille van Covid-19 kan er momenteel echter enkel op afspraak worden gewerkt.

Over Leerpunt

Leerpunt Waas & Dender is één van de 13 Centra voor Basiseducatie (CBE) in Vlaanderen en Brussel. De CBE richten zich met diverse opleidingen (taal, wiskunde, ICT, sociale vaardigheden, ...) naar kortgeschoolde, laaggeletterde volwassenen, zowel Nederlandstaligen als anderstaligen. Via dit aanbod maken zij voor de meest kwetsbaren het verschil door hun kansen in de maatschappij te vergroten. De CBE willen zo een essentiële bijdrage leveren in de strijd tegen de generatie- en kansarmoede. 

Het aanbod van Leerpunt focust op vijf prioriteiten voor cursisten: 

de kansen verhogen om werk te vinden en sterker te staan op de arbeidsmarkt 
een betere steun kunnen zijn bij de opleiding en het onderwijs van de kinderen
het dagelijks leven organiseren
kritischer en zelfbewuster in het leven staan
de positie als consument verstevigen

Naast het open cursusaanbod organiseert Leerpunt ook opleidingen op vraag van of in samenwerking met organisaties en bedrijven. De inhoud van het lessenpakket wordt dan samen met de partner bepaald.

Geletterdheid

1 op 7 volwassenen in Vlaanderen is laaggeletterd. Geletterdheid is de competentie om informatie te verwerven, te verwerken en gericht te gebruiken. Dit betekent met taal, cijfers en grafische gegevens kunnen omgaan en gebruik kunnen maken van ICT.  Die vaardigheden zijn belangrijk om zelfstandig te functioneren en (te) participeren in de  samenleving en om zich persoonlijk te kunnen ontwikkelen.

De coronacrisis heeft onze samenleving nog digitaler gemaakt dan ze al was. Deze digitalisering heeft impact op ons dagelijkse leven. Ook de dienstverlening van steden  en gemeenten is grotendeels digitaal. Digitale vaardigheden en mediawijsheid zijn vandaag een onmisbare vereiste om mee te zijn. 

Het is ook duidelijk dat het reguliere onderwijs in coronatijden heel wat kinderen niet bereikt. Kansarmoede, het gebrek aan ICT-kennis, geen ICT-cultuur in heel wat gezinnen zijn hierbij belemmerende factoren. Het is dan ook heel belangrijk dat ouders één van de prioritaire doelgroepen zijn.

De samenwerking met de stad Dendermonde rond het DIGIpunt is een belangrijke stap in de richting van de digitale inclusie voor alle inwoners.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is