'De laatste stand van zaken'

Op 13 oktober 2012

CD&V maakt er geen geheim van dat het aan de macht wil blijven. De partij legde dan ook een goed parcours af, met een burgemeester die op zowat elke bewonersvergadering vrijwel iedereen meteen op zijn hand heeft als hij vijf minuten aan het woord is. En met een sterke schepen van openbare werken Leen Dierick. Beiden scoorden vorige verkiezingen al erg hoog met voorkeurstemmen en niets wijst erop dat dat ze daar op zouden inboeten. CD&V legt bovendien een sterke kandidatenlijst voor en Buyse heeft er zin in. "Burgemeester zijn eist veel, maar ik heb nog altijd goesting om er nog eens zes jaar bij te doen", zegt hij. "Ik heb nog zoveel ideeën en ik wil nog zoveel doen voor de stad." Al legde CD&V de voorbije legislatuur niet helemaal een vlekkeloos parcours af. Zowel niet met coalitiepartner sp.a als intern. Het dossier rond het al dan niet behoud van het rusthuis in Baasrode creëerde binnen CD&V tegengestelde meningen. De oprichting van een freinetschool in Appels veroorzaakte bijna een breuk in de coalitie. Maar toch zeggen beide coalitiepartners dat ze de voorbije jaren goed hebben samengewerkt. "We hebben dat samen goed gedaan", zegt Bart Van Malderen (sp.a). "Waarom zouden we het werk samen niet voortzetten?"

Sp.a steekt het niet onder stoelen of banken dat het de burgemeesterssjerp niet ambieert. "Voor ons gaan deze verkiezingen niet om wie burgemeester wordt", zegt voorzitter Luc Van Gasse. "Dat mag terug Piet Buyse zijn. Wij vragen de mensen om inhoudelijk een keuze te maken over hoe ze de stad bestuurd willen zien." Of er zondag opnieuw een coalitie CD&V-sp.a inzit, is echter niet zeker. Alles hangt af van het aantal zetels dat beide partijen verzamelen. Want al bestaat de kans dat CD&V nog licht vooruitgaat, sp.a is flink wat stemmenkanonnen kwijt. Zo staat huidig OCMW-voorzitter Theo Janssens niet meer op de lijst, haakt Ivan Verleyen af, is Pierre Caudron overleden en is ook Jean-Michel De Potter geen kandidaat meer. Zij alleen al waren in 2006 samen goed voor bijna 4.000 stemmen. Zal sp.a nog genoeg zetels halen om samen met CD&V een comfortabele meerderheid te vormen?

En dan is er nog de N-VA, ook zeker vragende partij om mee te besturen. Niemand kan voorspellen wat de partij zondag zal doen. "We hebben nu één zetel", zegt lijsttrekker Marius Meremans. "Dat we erop vooruit zullen gaan, lijkt dus logisch en we zijn zeker bereid te praten voor een coalitie. We zijn in alle vriendschap uit het kartel CD&V/N-VA gestapt, dus niets staat een eventuele samenwerking in de weg."

Huidige oppositiepartij Open Vld lijkt er niet zo goed voor te staan. Lijsttrekker Hilde Dierickx wil graag mee gaan besturen, maar het lijkt erop dat de partij zichzelf buiten spel zet door haar houding in het gevangenisdossier. Zij staat met haar standpunt lijnrecht tegenover de andere partijen en dat leidde ook tijdens de laatste gemeenteraad voor de verkiezingen tot een hoogoplopende discussie. Daarbij werd duidelijk dat niemand nog happig leek met Open Vld in zee te gaan.

Ook voor Vlaams Belang, momenteel de derde grootste fractie in de gemeenteraad, ziet het er niet zo goed uit. Het succes van zes jaar geleden evenaren, toen klom de partij van vier naar zeven zetels, zal niet lukken. De kans is groot dat niet alleen raadslid Hilde Raman overstapte van Vlaams Belang naar N-VA, maar ook vele keizers haar voorbeeld volgen. "Wij blijven ervan overtuigd dat er in Dendermonde nood is aan een harde, eerlijke oppositie", zegt Stefaan Van Gucht.

Naast de vaste waarden kunnen de Dendermondenaren zondag ook op nog twee andere partijen kiezen. Zo doet ook Groen opnieuw een gooi naar een zetel. De partij heeft met onder andere Matthias Coppens en Inge De Bal erg jonge mensen bovenaan de lijst. "Het is zes jaar vrij stil geweest rond ons, maar achter de schermen is wel hard gewerkt", zegt Coppens. "We hebben veel frisse, jonge gezichten, maar ook ervaren krachten. Onze lijstduwer Graziella De Ros is daar het mooiste bewijs van."

Of het kleine en nieuwe LSP (Links Socialistische Partij) een zetel zal bemachtigen lijkt twijfelachtig. De partij heeft met zeven kandidaten geen volledige lijst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is