De digitale rechtenverkenner

Op 8 juni 2021, over deze onderwerpen: #SterkerDendermonde
Sociale rechtenverkenner

Op 1 juni 2021 lanceerde het lokaal bestuur Dendermonde, in samenwerking met welzijnspartners, de digitale rechtenverkenner (www.rechtenverkenner.dendermonde.be) waar burgers eenvoudig kunnen zoeken naar hun (sociale) rechten, voordelen en diensten.

Ondersteuning op maat

Met de rechtenverkenner streeft het lokaal bestuur ernaar nieuwe doelgroepen te bereiken en de transparantie van het huidige hulp-, zorg- en dienstverleningsaanbod te verhogen, voor alle inwoners van Dendermonde en in het bijzonder mensen in kwetsbare situaties. Men kan er online eenvoudig zoeken naar (sociale) rechten, voordelen en diensten. Via de ‘wegwijzer’ zoek je per thema (bv. wonen, vrije tijd, werken, leren …). Via ‘mijn keuze’ krijg je op basis van jouw situatie een aanbod op maat voor jou en je gezin.

Actueel en relevant

Deze digitale tool maakt de Dendermondenaren wegwijs in het welzijnslandschap, biedt een overzicht van het hulp-, zorg- en dienstverleningslandschap én zet de inwoners op weg in hun zoektocht naar rechten, voordelen en diensten waar ze mogelijks gebruik van kunnen maken.

In de toekomst zal de rechtenverkenner ook ‘seizoensgebonden’ producten in de kijker zetten, zoals bijvoorbeeld De UiTPAS Kansentarief aan het begin van het schooljaar of de verwarmingstoelage tijdens de koude wintermaanden.

De strijd tegen onderbescherming

De ontwikkeling van de rechtenverkenner kadert binnen het coronabeleid van het lokaal bestuur, meer bepaald de maatregelen voor sociaal kwetsbare groepen én WERF 9: Kinderarmoede aanpakken van het meerjarenplan 2020-2025.

Mensen in armoede die hun rechten niet (kunnen) opnemen is een onderschatte problematiek. Eén van de oorzaken is het beschikken over onvoldoende informatie. Vaak weten mensen niet waar ze recht op hebben of waar ze terecht kunnen voor een vraag of probleem.
De digitale rechtenverkenner wil hieraan tegemoetkomen. Samen met de welzijnspartners en armoedeorganisaties heeft het Sociaal Huis de ambitie om de strijd aan te gaan tegen onderbescherming en hopen ze meer mensen in armoede te bereiken en informeren.

Een verhaal dat nooit af is…

De lancering van de digitale rechtenverkenner is geen eindpunt. Het aanbod aan hulp-, zorg- en dienstverlening is continue in beweging. Doorheen de tijd zal de wegwijzer dus verder aangroeien en geüpdatet worden. Suggesties, bemerkingen en tips, kunnen jaarrond doorgespeeld worden aan het sociaal huis.

Niet digitaal? Geen probleem!

Wie (nog) niet op de digitale trein sprong, wordt uiteraard niet achtergelaten. Het Sociaal Huis blijf hun fysieke rechtenverkenner. Burgers kunnen er steeds terecht met al hun welzijnsvragen, elke werkdag van 9-12 u. (vrij toegankelijk). Op dinsdagavond, op afspraak, van 16-19 u., voor inwoners die zich niet kunnen vrijmaken tijdens de kantooruren. Het Sociaal Huis is daarnaast ook telefonisch bereikbaar (052-37 85 00) of per e-mail info [at] sociaalhuisdendermonde.be.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is