Carnavalsgroepen werken aan wagens in afgeleefde en lekkende hal

Op 9 januari 2016, over deze onderwerpen: Huisvesting carnaval- en corsogroepen

De hal in de Hemelstraat waar de carnavalsgroepen van Dendermonde aan hun wagens werken, heeft zijn beste tijd gehad. Het stadsbestuur belooft al jaren een oplossing te zoeken, maar de carnavalisten laten die hoop stilaan varen.

 

"De hal waar we met de zes groepen zitten om aan de wagens te werken, is niet meer ideaal", zegt Tim Buggenhout van DKV De Mikkadoos. "We zitten hier al negentien jaar. We willen niet te veel klagen, maar er is ons wel een andere locatie beloofd. Hier in de Hemelstraat lekt het dak op meerdere plaatsen. Er zijn netten gehangen om vallende stukken plafond tegen te houden en is er over de elektriciteitskast plastic gehangen tegen het water." De carnavalisten willen zelf ook helpen. "Er zijn verschillende zelfstandigen in de groepen die de handen uit de mouwen willen steken, maar dat mag niet. Als er werken aan de gebouwen moeten gebeuren, moet dat via een openbare aanbesteding", zegt Sven De Proft van De Mikkadoos. "En zo blijft het maar duren."

Het carnavalscomité leeft mee met de groepen. "Er is al jaren beloofd om iets aan de toestand te doen", zegt voorzitter Willy Ophalvens. "De accommodatie op 't Hemelken laat sterk te wensen over. We hebben altijd gehoopt dat er eens iets deftigs zou gebeuren, niet gewoon wat oplapwerk. Het zal waarschijnlijk bij hopen blijven..."

Eind 2013 had de stad plannen om de corsogroepen en de carnavalsgroepen van Baasrode en Dendermonde onder te brengen in de loodsen waar de technische dienst zat, in de Kerselarenbrugwegel. De diensten zijn inmiddels verhuisd. Maar de carnavalsgroepen nog niet.

"In de meerjarenplanning is voor de aanpassing van de twee loodsen in een budget voorzien van ruim 398.600 euro", zegt oppositieraadslid Bart Nobels (N-VA). "Volgens de stad is dit een prioritair dossier, maar verder dan studies laten uitvoeren is het nog niet gekomen. En dat is jammer. De verenigingen blijven zo in de kou staan."

De stad stelde een ontwerper aan. "Die is volop met het dossier bezig", zegt eerste schepen Leen Dierick van CD&V. "De site is bekeken en opgemeten, het dossier blijft prioritair voor ons, maar de haalbaarheidsstudies zijn nog aan de gang. De tweede loods in de Kerselarenbrugwegel staat momenteel leeg en kan als stockeringsruimte worden gebruikt, maar niet om aan wagens te werken."

De carnavalsgroepen houden op 22 januari vanaf 20 uur een open dag in de Hemelstraat. Iedereen is welkom om naar de werken aan de wagens te komen kijken. Toegang is vrij.

 

Bron:
Stef Van Overstraeten, Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is