Buurtbewoners protesteren tegen te snel verkeer in Baasrode-centrum

Op 29 oktober 2013

In het centrum van Baasrode gaan stemmen op om de verkeerssituatie aan te pakken. In enkele centrumstraten wordt volgens de buurtbewoners te snel én op het voetpad gereden, wat gevaarlijke situaties veroorzaakt. Snelheidsremmers en meer controles kunnen volgens hen soelaas brengen. "Er zal een zwaar ongeluk moeten gebeuren voor er ingegrepen wordt", vreest een buurtbewoner. De zonechef van de politie gaat de zaak bekijken.

Bewoners van de Sint-Ursmarusstraat, Baasrodestraat, Scheepswerfstraat en Rosstraat willen dat er maatregelen worden genomen tegen de snelheidsduivels die er dagelijks voorbij razen. "Wij noemen dit de Ring van Baasrode", steekt buurtbewoner Kristof Van Baelen van wal. "Hier wordt veel te snel gereden. Sommigen denken dat ze op het circuit van Francorchamps rijden. Lijnbussen en vrachtwagens razen hier door de straten, terwijl een verkeersbord aangeeft dat vervoer zwaarder dan 3,5 ton hier niet in mag", gaat Van Baelen verder. "Alles in onze straten wordt kapotgereden. Geparkeerde auto's zien hun buitenspiegel stuk, en de voetpaden worden als inhaalstrook gebruikt, waardoor ze ook kapot gaan. In onze huizen staan soms zelfs de glazen te trillen in de kast, als er weer een mastodont voorbijkomt." De politie is al een keer komen flitsen op het traject. "Vooral het kruispunt aan café Marquise zorgt voor verkeersproblemen. Aan dit kruispunt zou er meer en beter politietoezicht moeten komen. Het is een wonder hier nog geen zware accidenten zijn gebeurd. Ik zet zelf al een bord voor de deur van mijn winkel, zodat de mensen het voetpad er niet oprijden", voegt Didier Viette eraan toe. "Het is hier al vele malen 'net niet' geweest. Er zal eerst een erg ongeval moeten gebeuren voor er gehandeld wordt, vrees ik." De buurtbewoners vragen dat er snelheidsremmers aangelegd worden, en dat de politie meer controles uitvoert. "Voor fietsers is het dorp echt onveilig geworden", meent buurtbewoner Agnes Cayet.

Zigzag

"Het plaatsen van bloembakken aan het einde van de Sint-Ursmarusstraat zou al veel oplossen. Daar een zigzag-effect creëren, zou de snelheid gevoelig naar beneden halen." Volgens N-VA-gemeenteraadslid Bart Claes is de politie ermee bezig. "De snelheidscontroles zijn er wel in de Baasrodestraat en in de Sint-Ursmarusstraat, maar niet in de risicozone. Wij hebben in elk geval aan de zonechef gevraagd om meer controle en meer blauw op straat. Hij heeft beloofd dat hij de zaak ging bekijken. We weten wel dat de stad zich zal verstoppen achter het feit dat het hier om een gewestweg gaat, maar dan kunnen ze het toch op zijn minst al melden aan het gewest", vindt Claes.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is