Burgemeester Buyse breekt woord over brandweer Oudegem

Op 23 mei 2016, over deze onderwerpen: Brandweer, Oudegem

Brandweer Oudegem verdwijnt ondanks negatief veiligheidsadvies

 

De Zoneraad van de brandweer schaft de post Oudegem af. Het negatieve veiligheidsadvies van de technische commissie wordt daarbij genegeerd en er wordt niet gewacht op de uitkomst van een extra studie. Hoewel burgemeester Piet Buyse (CD&V) beloofd had om uitstel te vragen, stemde hij toch voor de afschaffing. N-VA Dendermonde spreekt er schande van: "De burgemeester pleegt woordbreuk, en dit ten koste van de elementaire veiligheid".

Op de raadscommissie van 12 mei beloofde burgemeester Buyse dat hij op de zoneraad uitstel zou vragen voor de afschaffing van de brandweer van Oudegem. De beslissing zou dan pas genomen worden wanneer de effecten op de veiligheid helemaal duidelijk zijn. Die belofte werd gemaakt aan alle politieke partijen van meerderheid én oppositie en in aanwezigheid van vijf officieren van de brandweer. Als ondervoorzitter van de zoneraad en burgemeester van de grootste gemeente in de Zone heeft Piet Buyse het gezag om zo'n uitstel te vragen.

Maar op de Zoneraad van vrijdag liep het even anders. De burgemeesters die in de zoneraad zitten, beslisten allemaal om de afschaffing van de brandweerpost toch onmiddellijk goed te keuren. Onder hen ook Piet Buyse zelf.

Woordbreuk

N-VA Dendermonde is verontwaardigd: "Piet Buyse had de gemeenteraad zijn woord gegeven, maar heeft die afspraak eenzijdig verbroken. De gemeenteraadsleden van CD&V en SP.A hebben zich laten sussen. Zelfs het afgezwakte besluit dat op voorstel van de meerderheid zelf gestemd werd en waarin een externe autoriteit zou oordelen, wordt met de voeten getreden. De burgemeester heeft de hele gemeenteraad voor de gek gehouden, inclusief zijn eigen partij.

Wel wordt er nog een extra studie gemaakt, maar de burgemeester vond het niet nodig om de resultaten af te wachten. "Wat is zo'n studie nog waard als de beslissing toch al genomen is?" vraagt N-VA zich af.

Veiligheid in gevaar

Het ergste is dat de post gesloten wordt zonder de minste garantie voor de veiligheid. Alle bestaande gegevens, zowel de theorie als de praktijk, tonen dat de andere posten van de zone niet op tijd in Oudegem en Mespelare raken. "Zelfs de technische commissie van de brandweerzone zelf heeft gesignaleerd dat de veiligheid in Oudegem en Mespelare in gevaar komt. Op de raadscommissie van donderdag 12 mei stelden de officieren van de posten Dendermonde en Oudegem én de zonechef dat de veiligheid in de zone zou achteruit gaan als de post Oudegem zou worden gesloten. Maar dat alles wordt aan de kant geschoven: de zoneraad negeert het veiligheidsadvies van haar eigen specialisten! Politieke spelletjes krijgen voorrang op de veiligheid van de bevolking."

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is