Brandweer Dendermonde dreigt te verhuizen naar Sint-Gillis

Op 4 september 2017, over deze onderwerpen: Brandweer

Tijdens de verbouwing van de brandweerkazerne op de Oude Vest zal het volledige brandweerkorps tijdelijk verhuizen. Tijdelijke locaties worden overwogen op het Hoogveld of in Sint-Gillis. Dat werd informeel bevestigd door de top van de brandweerzone Oost. Daardoor zullen tienduizenden bewoners langer moeten wachten op hulp bij noodgevallen. “Voor de zoveelste keer wordt geld verkozen boven basisveiligheid”, reageert Dendermonds gemeenteraadslid Tomas Roggeman (N-VA).

Burgemeester Piet Buyse (CD&V) beloofde eerder een gefaseerde verbouwing, waarbij het korps zou blijven uitrukken vanuit de kazerne op de Oude Vest. Die belofte wordt nu verbroken om budgettaire redenen: een gefaseerde verbouwing is duurder dan een eenmalige volledige afbraak.

De keuze voor de tijdelijke vervangkazerne is nog niet gemaakt, maar er wordt vooral gekeken naar locaties op het Hoogveld. Ook de carnavalshal in de Hemelstraat wordt overwogen, hoewel dat gebouw recent nog een slecht verslag kreeg van… de brandweer zelf.

Een dergelijke verhuis zou voor langere uitruktijden zorgen. Het korps van Dendermonde zou langer onderweg zijn bij uitrukken in Dendermonde-centrum, Appels, Schoonaarde, Oudegem en Mespelare. Na de afschaffing van de brandweer van Oudegem begin dit jaar, is dit een tweede klap voor de basisveiligheid in verschillende kernen. Vooral Appels en Dendermonde-centrum zullen langer moeten wachten op bijstand.

Dat naar alternatieve locaties gezocht wordt op amper een half jaar na het afschaffen van de brandweerpost van Oudegem, noemt de N-VA "te gek voor woorden". "De kazerne van Oudegem had de negatieve gevolgen van een verhuis naar Sint-Gillis perfect kunnen opvangen. Nu wordt in heel de tussenliggende regio de hulp bij brand opnieuw vertraagd zonder alternatief."

"Bij de afschaffing van brandweer Oudegem werden aan de bevolking beloftes gemaakt over de uitruktijden vanuit Dendermonde. Amper negen maanden later worden die in de vuilbak gekieperd. Eerst een brandweerpost afschaffen om vervolgens beloftes over veiligheid te verbreken en de resterende hulp nog verder te vertragen. Waar zijn deze mensen in vredesnaam mee bezig?"

De N-VA gaat niet akkoord met elk plan dat de permanentie in Dendermonde-centrum wegneemt. “Wij vragen de burgemeester om deze plannen te herzien. Hij heeft permanentie op de Oude Vest beloofd. In het belang van de veiligheid van onze stad vragen wij dat de burgemeester zijn belofte nakomt."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is