Brandveiligheid in Appels bedreigd

Op 12 september 2016, over deze onderwerpen: Brandweer, Oudegem

Door de afschaffing van de brandweerpost van Oudegem zal de veiligheid van Appels sterk dalen. Dat blijkt uit gegevens van de brandweerzone Oost. “Een zoveelste bewijs dat de post moet blijven” zeggen N-VA-gemeenteraadsleden Tomas Roggeman en Marius Meremans.

De brandweerzone wil met steun van burgemeester Buyse de brandweerpost van Oudegem opdoeken. Vandaag is die post territoriaal bevoegd voor Schoonaarde, Mespelare, Appels en Oudegem. Volgens de plannen zal dit gebied in de toekomst beveiligd worden door de post Dendermonde. Met uitzondering van Schoonaarde, waar vooral Berlare zal uitrukken.

Omdat de afstanden groter worden, nemen de uitruktijden toe en moeten mensen langer wachten op hulp. Volgens de gegevens van de brandweerzone Oost zal vooral Appels daardoor in de problemen komen. In Appels moet hulp ter plaatse zijn binnen 12 tot 13 minuten. Maar de nieuwe FALCK-risicoanalyse toont dat dit na het verdwijnen van de post Oudegem niet meer gehaald wordt in grote delen van het dorp.

De effecten tijdens weekdagen zijn duidelijk zichtbaar op de kaart: Slechts de helft van het dorp valt binnen de norm en kleurt nog groen. 

 

’s Nachts en in de weekends zijn de resultaten nog slechter: in heel het dorp komt de hulp te laat, met uitzondering van de onmiddellijke omgeving van de sporthal en het rond punt. Bijna heel Appels wordt gedekt met meer dan een minuut overschrijding (rood). 

“Dit is zorgwekkend” zegt Marius Meremans (N-VA). “Risicovolle elementen zoals het tankstation kunnen volgens de zone niet op tijd beveiligd worden. De hulp vanuit Dendermonde komt niet binnen de vereiste 12 tot 13 minuten, maar de meeste mensen moeten er in geval van nood bijna een kwartier wachten.”

“De afschaffing van Oudegem creëert een veiligheidsprobleem” zegt Tomas Roggeman. “Voor Mespelare en Oudegem rekent men op hulp uit Aalst: die moeten binnen de 16 minuten van het centrum van Aalst tot aan de kerk van Oudegem raken. Dat is op zijn zachtst gezegd ambitieus. Maar Appels is door de afstanden helemaal op de post Dendermonde aangewezen. En daar knelt het schoentje: volgens de gegevens van de brandweer zelf, is de post Dendermonde niet in staat om de veiligheid in Appels te garanderen”.

N-VA Dendermonde blijft daarom pleiten tegen de afschaffing van de kazerne zonder alternatief.

 

Tomas Roggeman

0472 890396

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is