Beschermde watertoren Bastion V krijgt grondige restauratie

Op 23 oktober 2020, over deze onderwerpen: Cultuur & erfgoed
Beschermde watertoren Dendermonde

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 1.067.346,72 euro toe voor de restauratie van de watertoren in Dendermonde. “Deze watertoren toont ons de geschiedenis van de drinkwatervoorziening in België. Die taak werd aan de gemeenten gegeven. Schoon drinkbaar water moest ervoor zorgen dat epidemieën geen kans meer kregen. De restauratie van de watertoren zorgt ervoor dat deze geschiedenis bewaard blijft, net als de geschiedenis van Bastion V. Een barrière die door Engelse en Hollandse ingenieurs gebouwd werd als grensverdediging tegen Frankrijk”, zegt minister Diependaele.

De restauratie van de watertoren is dringend, vooral om de openbare veiligheid te garanderen. “De gevels worden hersteld en gerenoveerd en in de watertoren zelf worden aanpassingen gedaan om het condensprobleem op te lossen”, licht Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele toe.

De watertoren is niet meer in gebruik, maar vormt een visueel baken voor de omgeving. Hij werd in 2003 beschermd omwille van de militair- en architectuurhistorische, industrieel-archeologische en sociaal-culturele waarde.

De watertoren is door de opvallende ligging op de voormalige militaire site aan de rand van de stad, én door zijn bouwgeschiedenis en esthetische vormgeving een waardevolle getuige van een historische evolutie in de uitbouw van de drinkwatervoorziening in België, die tijdens het interbellum met aangepaste middelen versneld werd verdergezet.

Geschiedenis
De watertoren maakt deel uit van de site Bastion V. Tijdens onze Hollandse periode maakte de nieuwe vesting Dendermonde deel uit van de Wellingtonbarrière, gerealiseerd onder leiding van Engelse en vooral Hollandse ingenieurs tussen 1816 en 1830 als grensverdediging van de geallieerden (Groot-Brittannië en Nederland) tegen Frankrijk. De vesting Dendermonde kwam tot stand tussen 1822 en 1830 onder leiding van de Nederlandse kapitein-ingenieur Cornelis Alewyn. De vesting was voorzien van een gebastioneerde omwalling met elf saillanten, de meeste met bastions, waardoor 11 fronten gevormd werden, en vier identieke poorten. Op het terreplein, een binnenplein aan de holle vestingzijde, van de bastions werden militaire gebouwen opgericht zoals bomvrije kruitmagazijnen en een laboratorium. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is