Orde in de museumwirwar, Museumplan N-VA kiest voor drastische modernisering

Op 19 oktober 2015, over deze onderwerpen: Cultuur & erfgoed, Cultuur en erfgoed

Met een Museumplan lanceert N-VA een nieuwe kijk op de stedelijke musea in Dendermonde. Het plan omvat tien voorstellen die het museumlandschap grondig herschikken. "Wij maken drastische keuzes voor modernisering" zegt gemeenteraadslid Tomas Roggeman (N-VA).

Die modernere aanpak moet er onder meer komen door een centralisering van de museumwerking. "Wij kiezen voor een stadsmuseum op twee thematische locaties" vertelt Roggeman. "De ene locatie wordt een museumsite voor Stadsgeschiedenis. Die komt in de plaats van de musea in het Vleeshuis en het Zwijveke. Daarvoor kijken we naar de Hollandse Kazerne of het stadhuis."

De tweede museumsite moet zich richten op Volkscultuur. "Dat museum kan de collecties van het Begijnhofmuseum, Volkskunde en de heemkundige collecties integreren. Daarvoor is het Begijnhof het best geschikt. Daar wordt al het materiaal open gesteld over volkskunde, over het Ros en over Katuit. Collecties als de Dendermondania van het Vleeshuis verhuizen naar daar."

Dienstverlening die niet tot de taak van de musea behoort, worden in de voorstellen van N-VA overgedragen aan andere stadsdiensten. Dat geldt voor de twee museumbibliotheken, die best aansluiten bij de stadsbib. En de fototheek van het HIDOC die buiten de museale taken valt, kan makkelijk aansluiten bij het stadsarchief. Het plan betreft enkel de musea in eigendom van de stad, en niet de overige musea zoals het Scheepvaartmuseum.

Potpourri

Die harmonisering moet de huidige versplintering over vijf of meer stadsmusea ongedaan maken. "Vandaag zit het heel onlogisch in elkaar" vertelt Roggeman. "Zo is er een heel mooi museum van Volkskunde. Maar de belangrijkste volkskundige elementen, die over Katuit, zitten in het Vleeshuismuseum. Dat is eigenlijk het museum voor Dendermondse geschiedenis. Maar niet voor de geschiedenis sinds 1800, want dat zit in het Zwijvekemuseum. Behalve voor de eerste wereldoorlog, want dat verhuist naar het stadhuis."

Dezelfde wirwar zie je ook in de andere diensten voor het publiek. "De museumwinkel waar je onder andere afdrukken van oude kaarten en prenten kan kopen, is gevestigd in het Zwijveke. Maar de grootste collectie prenten vind je daar niet: daarvoor moet je naar het HIDOC. Dat is eigenlijk een archief, maar staat los van het stadsarchief. Deze beide instellingen hebben ook een bibliotheek los van de stadsbibliotheek."

Grondige herschikking

In die potpourri van musea wil N-VA terug orde scheppen. In plaats van vijf musea op zes plaatsen, kiezen wij voor 1 stadsmuseum op twee sites. Zo krijg je een grotere, sterkere en homogenere collecties die zich veel duidelijker kunnen voorstellen aan het publiek. In plaats van vijf kleine musea over vanalles, krijg je twee grote sites met elk een duidelijk profiel.

 

Meer info:

Tomas Roggeman, gemeeenteraadslid, tomas.roggeman [at] n-va.be, 0472 89 03 96

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is